Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

12. 02. 2019. 11:31 >> 14:25

DRLJEVIĆ U BUDIMPEŠTI

Bezrezervna podrška Mađarske putu u EU

Crna Gora ostvaruje dobre rezultate u pristupnim pregovorima i može da računa na bezrezervnu podršku Mađarske kako bi postala prva naredna članica EU, saopšteno je tokom sastanaka koje je glavni pregovarač Aleksandar Drljević imao u Budimpešti sa mađarskim zvaničnicima.

Kako je saopšteno iz Vlade, Drljević je boravio u zvaničnoj posjeti Mađarskoj na poziv državnog sekretara za politiku EU pri Kabinetu premijera Sabolča Takača, a tokom posjete se sastao i sa šefom Odsjeka za Balkan u Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine Andrašom Klajnom.

Glavni pregovarač je sagovornike upoznao sa rezultatima koje je Crna Gora ostvarila otvaranjem 32 od 33 poglavlja, ističući očekivanje da će preostalo poglavlje 8 – Konkurencija biti uskoro otvoreno čime će se zaokružiti jedna faza procesa evropske integracije.

"Politička i ekspertska podrška koju Mađarska pruža Crnoj Gori na njenom reformskom putu od nemjerljivog su značaja za održanje dobre dinamike u pristupanju EU. Crna Gora je odlučna da nastavi sa ostvarivanjem mjerljivih rezultata na svim poljima, a posebno u poglavljima 23 i 24, uz očekivanje da će oni biti vrednovani od strane EU", istakao je Drljević.

Mađarska, kako su poručili Takač i Klajn, vjeruje da je Crna Gora spremna za članstvo u EU, kao i da je politika proširenja najuspješnija priča Evropske unije.

"Crna Gora može da računa na bezrezervnu podršku Mađarske u sprovođenju sveobuhvatnih društvenih reformi koje vode finalizaciji pregovaračkog procesa. Mađarska se zalaže za individualni napredak u pristupanju EU i vjerujemo da Crna Gora može da postane prva naredna članica evropske porodice", istakao je Takač.

Klajn je, kako je saopšteno, izrazio zadovoljstvo dobrom saradnjom dvije države u mnogim oblastima i činjenicom da su mađarski eksperti, tokom prethodnog perioda, kroz obuke i stručnu podršku, značajno pomogli crnogorskoj administraciji u pregovaračkom procesu. Poručio je da Mađarsku raduju uspjesi Crne Gore, te da i u narednom periodu možemo računati na nastavak podrške u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Crna Gora posvećena dostizanju evropskog kvaliteta života

Kroz proces evropske integracije, Crna Gora je posvećena sprovođenju suštinskih reformi koje će osigurati vladavinu prava, osnažiti ekonomski razvoj i unaprijediti kvalitet života svojih građana, saopštio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević u Budimpešti na sastanku sa nerezidentnim ambasadorima država članica EU, Estonije, Litvanije, Letonije i Irske, kao i sa ambasadorima i otpravnicima poslova Tajlanda, Filipina, Gruzije, Pakistana i Kolumbije.

"Drljević je informisao sagovornike o sprovedenim reformama i ostvarenim rezultatima u procesu pristupanja EU, kao i o tekućim i planiranim aktivnostima Vlade i pregovaračke strukture s ciljem dostizanja evropskih standarda i kvaliteta života", saopšteno je iz Vlade.

Sagovornici glavnog pregovarača su pozdravili napredak Crne Gore u pristupanju EU, kao i njenu ulogu i doprinos regionalnoj saradnji i razvoju sadržajnih odnosa sa susjedima. Takođe, kako se dodaje, razmijenjena su mišljenja u vezi sa obavezama u konkretnim pregovaračkim poglavljima i razmotrena ekspertska podrška država članica u više oblasti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније