Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

08. 02. 2019. 10:00 >> 12:57
16

BRAJOVIĆ PORUČIO

Crnu Goru ne drma nikakva afera

Predsjednik Skupštine i SDP-a Ivan Brajović kazao je da Crnu Goru ne drma nikakva afera, i poručio da ne želi da se bavi poslovima drugih grana vlasti.

Komentarišući slučajeve "Atlas" i "Koverta", Brajović je za Glasa Amerike kazao da su te teme “vrlo prisutne u medijima”.

Ipak, dodaje da ne želi da se bavi poslovima drugih državnih organa, a podsjeća i da je u konkretnom slučaju pokrenut postupak.

"Kao što znate državno tužilaštvo je krenulo u postupak, određene osobe su uhapšene, protiv određenih se vodi postupak, Sačekaćemo da vidimo rezultat tužilačke istrage. Odmah čim sam dobio zahtjev, koji je u skladu sa poslovnikom, ja sam zakazao sjednicu za 21. februar i vidjećemo šta će ona donijeti", kazao je Brajović za Glas Amerike.

Podsjetimo, vanredna sjednica Skupštine Crne Gore, na kojoj će se raspravljati o prijedlogu zaključaka povodom afere "Koverta", zakazana je za 21. februara.

SAD da ostanu prisutne u regionu

Sjedinjene američke države moraju ostati prisutne u region, ne da rješavaju probleme umjesto nas, već da pokažu da su zainteresovane za budućnost regiona u EU i NATO, gdje sve države Zapadnog Balkana prirodno pripadaju, kazao je predsjednik Skupštine Ivan Brajović u Vašingtonu.

Brajović je učestvovao na panelu: „Zapadni Balkan: Kako prevazići prepreke na putu do Evropskoj uniji“ u organizaciji Transatlantske mreže lidera.

“Jedino kroz razgovor i dogovor možemo doći do rješenja koja će obezbjediti Jugoistočnoj Evropi sigurnu evropsku i evroatlantsku budućnost”, poručio je Brajović na panelu.

Crna Gora, kako je poručio Brajović, nikada nije imala dileme kojem sistemu vrijednosti pripada.

“Jasno smo trasirali put kojim želimo da idemo. Odredili smo ciljeve kojima težimo – članstvo u NATO i EU. Podsjećam da je Crna Gora jedina država koja je postala članica između dva Samita, što je bilo svojevrsno priznanje viziji i nedvosmislenoj okrenutosti naše zemlje zapadnim vrijednostima”, poručio je Brajović.

Predsjednik Skupštine ističe i da je Crna Gora ostvarila vidljivi napredak za trinaest godina od obnove državnosti.

“Naš je interes da sve zemlje Jugoistočne Evrope budu dio NATO i EU. Evropa ne može biti potpuna i dovoljno jaka bez integracije Zapadnog Balkana. Spremni smo svima koji to žele da prenesmo svoja iskustva i znanje”, naveo je Brajović.

On kaže da zemlje Zapadnog Balkana uz podršku Sjedinjenih Američkih Država i EU, moraju institucionalno i ekonomski ojačati kao bi razvile instrumente za odvraćanje i odbranu od negativnog uticaja pojedinih država koje ne dijele iste vrijednosti.

Ohrabruje, kako kaže činjenica da je odblokiran put Makedonije u NATO i u EU, a vjeruje i u pozitivan ishod dijaloga Srbije i Kosova.

“Važno je slanje jasne poruke SAD-a EU da politika proširenja mora biti nastavljena, kako ne bi došlo do usporavanja evropskog puta zemalja kandidata i stvaranja prostora za jačanje ruskog uticaja. Mi u Crnoj Gori imali smo prlike da svjedočimo pokušajima drugih da zaustave naš reformski put i utiču na naše evroatlantsko opredjeljenje. Podsjećam na narativ zvaničnih organa i medija u Rusiji koji je pratio naše pristupanje NATO”, poručio je predsjednik Skupštine.

On kaže da Evropa treba da bude i veća i jača i to su dva komplementarna procesa.

“Savezi koji su zatvoreni za novu enegriju i ideje gube na atraktivnosti. Evropska unija to sebi ne smije dozvoliti zbog vrijednosti koje predstavlja i različitosti koje njeguje. Novi saziv Evropskog parlamenta i nova Evropska komisija ozbiljno moraju analizirati odnos prema politici proširenja kako bi povlačili odlučnije strateške političke odluke. Od velikog značaja je tu i vaša uloga, kao dokazanih prijatelja Zapadnog Balkana da pažnju Vašingtona držite i na naš region”, zaključio je Brajović.

Brajović i potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović učestvovali su na 67. nacionalnom molitvenom doručku koji se tradicionalno održava uz učešće predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, a koji je i ove godine je okupio veliki broj američkih i svjetskih zvaničnika.

Brajović je u Vašingtonu imao niz bilateralnih susreta.

 

 

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније