Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

07. 02. 2019. 15:01 >> 18:25
2

ADMINISTRATIVNI ODBOR

Đorđije Vukčević predložen za predsjednika DIK-a

Administrativni odbor predložio je danas Đorđija Vukčevića za predsjednika Državne izborne komisije (DIK).

Za izbor Vukčevića glasalo je sedam poslanika vladajuče koalicije, dok predstavnik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević nije glasao.

Predsjednika DIK-a imenuje crnogorski parlament.

Vukčević je član Upravnog odbora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje, a ranije je radio u gradskoj upravi Podgorice i Kotora.

Na konkurs za predsjednika DIK-a, pored Vukčevića, pijavili su se Bešir Kajević, Šefket Krcić, Amer Šukurica i Jovan Vojinović.

Predsjednik Odbora Ljuiđ Škrelja, kazao je da uslove ispunjavaju Vukčević, Šukurica i Vojinović.

Škrelja je objasnio da dokumentacija Kajevića nije uredna i da se ne može utvrditi da li ispunjava uslove, dok Krcić nije diplomirani pravni što je jedan od uslova.

Konjević je kazao da je na internetu izbrisana stranica na kojoj piše da je Vukčević član Demokratske partije socijalista (DPS).

"Ukoliko bude izabran ne može da obavlja funkciju u punom mandatu jer je prema biografiji napunio 66 godina, 2020. bi trebalo da ode u penziju. Od četiri godine na koliko bi trebalo da bude izabran, može da radi samo jednu", kazao je Konjević.

Konjević je precizirao da bi Vukčević, ako bude bude imenovan, funkciju predsjednika Komisije mogao da obavlja nepunih deset mjeseci.

"Moguće da bi bio izabran na sjednici parlamenta u martu dok bi u januaru naredne godine ispunio uslove za odlazak u penziju", rekao je Konjević.

On je predložio da Odbor sasluša tri kandidata koji ispunjavaju uslove.

"Da organizujemo konsultativno saslušanje i nakon toga da se opredijelimo za nekog od tri kandidata. Tako bi smo podigli stepen transparentnosti rada Admnistrativnog odbora", naveo je Konjević.

Odbor nije prihvatio taj predlog Konjevića.

Škrelja je rekao da što se tiče partijskog opredjeljenja, nije prepreka da bude član partije i da je Zakonom propisano da ne smije da bude član upravljanja organa partije.

Poslanik DPS Milorad Vuletić kazao je da je Vukčević najozbiljniji kandidat za predsjednika DIK-a.

On je kazao da iskustvo Vukčeviča, dokazani kvalitet rada garantuje da bi DIK uradila značajan i složen posao na najbolji način.

"Odlazak u penziju je hipotetičko pitanje. Iako stekne prave da rukovodi Komisijom pa ode u penziju onda će mjesto takođe biti popunjeno na zakonit način i mislim da to ne treba da utice na njegov izbor. Izborni proces bi dolaskom Vukčevića na čelo DIK-a dobio na kvalitetu", ocijenio je Vuletić.

Predstavnica DPS Marta Šćepanović kazala je da Vukčević ispunjava uslove i da mu zakon ne zabranjuje da se prijavi na konkurs godinu prije mogućnosti za odlazak u penziju.

Mjesto predsjednika DIK-a upražnjeno je od 7. oktobra prošle godine, kada je tadašnjem predsjedniku Budimiru Šaranoviću istekao četvorogodišnji mandat.

Administrativni odbor je od tada raspisao tri konkursa za izbor predsjednika te instutucije i dva puta bezuspješno pokušao da imenuje njegovog nasljednika.

Na prvi konkurs javili su se Žarko Đurišić i Amer Šukurica, ali su članovi Administrativnog odbora većinom glasova odbili njihove kandidature, jer, kako je obrazloženo, nijesu imali iskustva na poslovima iz nadležnosti DIK-a.

Na drugi konkurs prijavio se samo Amer Šukurica, ali je opet odbijen iz istog razloga.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније