Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

06. 02. 2019. 15:05 >> 14:33
1

BRAJOVIĆ U SAD

"Nema otvorenih pitanja sa susjedima, očekujemo EU članstvo"

Crna Gora nema otvorenih pitanja koja bi mogla značajno da opterete odnose sa susjedima, a imajući u vidu ostvaren napredak s pravom očekujemo da budemo prva naredna članica EU, kazao je predsjednik Skupštine Ivan Brajović na okruglom stolu američkog Senata na temu „Aktuelni izazovi u Jugoistočnoj Evropi i borba protiv štetnog uticaja Rusije u regionu“.

„Crna Gora je okrenuta regionalnoj saradnji i posebno je ponosna na svoju dobrosusjedsku politiku. Nemamo otvorenih pitanja koja značajnije mogu opteretiti odnose sa našim susjedima. Uprkos brojnim izazovima postali smo članica NATO. To nam je bilo posebno važno kako bismo učvrstili svoj suverenitet i teritorijalni integritet, a benefiti članstva u ekonomskom smislu već su vidljivi. Imajući u vidu ostvareni napredak, s pravom očekujemo da budemo prva naredna članica EU. Naš je interes da sve zemlje Jugoistočne Evrope budu dio NATO i EU“, poručio je Brajović.

Direktor Programa za upravljanje konfliktima na Univerzitetu „Džon Hopkins“ Danijel Server bio je domaćin predsjedniku Brajoviću, koji je govorio na okruglom stolu „Budućnost Zapadnog Balkana: Evropa ili dugotrajna nesigurnost?“, kojem su prisustvovali istaknuti predstavnici akademske zajednice u Vašingtonu.

"Bilo je riječi o aktuelnim društveno-političkim trendovima na Zapadnom Balkanu, a predsjednik Brajović je istakao značaj članstva Crne Gore u NATO sa političko-ekonomskog aspekta i upoznao sa dinamikom procesa evropske integracije Crne Gore. Predsjednik Skupštine je takođe predstavio stavove o najznačajnijim regionalnim pitanjima", saopštili su iz kabineta Brajovića.

U odvojenim razgovorima koje je imao sa senatorima Suzan Kolins, Benom Kardinom, Ronom Džonsonom i Rodžerom Vikerom, kao i sa kongresmenom Eliotom Engelom i potpredsjednicom Savjeta za strateške i međunarodne studije Heder Konli, Brajović je posebno naglasio važnost nastavka američke podrške reformskim procesima u Crnoj Gori i snažnijeg ekonomskog prisustva.

"Istakao je značaj jasne evropske perspektive Zapadnog Balkana za stabilnost Evrope i predstavio napredak koji Crna Gora, kao lider u procesu evropske integracije, ostvaruje na tom putu. Republikanska senatorka sa najdužim stažom u Senatu Suzan Kolins, u razgovoru sa predsjednikom Skupštine istakla je da je ponosna na strateški partnerski odnos koji njena država Mejn ima sa Crnom Gorom. Uz isticanje konstruktivne uloge naše zemlje na Zapadnom Balkanu senator Ben Kardin je kazao da je Crna Gora prijateljska zemlja i pouzdan saveznik Sjedinjenih Američkih Država", naglasili su iz kabineta Brajovića.

Senator Ron Džonson je kazao da je vidljiv napedak koji je ostvarila Crna Gora od svoje nezavisnosti, kao i da u svojim razgovorima često kao primjer navodi način na koji je Crna Gora riješila pitanje demarkacije granice sa Kosovom i Bosnom i Hercegovinom.

"Senator Rodžer Viker, koji je i predsjedavajući Helsinške komisije SAD, potvrdio je punu podršku Crnoj Gori i kazao da će nastaviti da podstiče jače prisustvo američkih investicija u našoj državi i na Zapadnom Balkanu. Kongresmen Eliot Engel, predsjednik Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma, podsjetio je da već duže vrijeme pažljivo prati dešavanja na Zapadnom Balkanu. Uz napomenu da je lično ohrabrivao kosovske lidere da ratifikuju sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom pozdravio je njegovo stupanje na snagu", objasnili su iz kabineta predsjednika Skupštine.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније