Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B. [ Mina ]

01. 02. 2019. 18:53 >> 18:21

KOSOR I VUJANOVIĆ

EU da razumije umor od čekanja

U Evropskoj uniju (EU) ne postoji poseban entuzijazam za proširenje i zemlje Zapadnog Balkana to shvataju, ali i Unija mora da razumije umor od čekanja, poručili su bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i ranija hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Kosor je novinarima, nakon osnivanja Podgoričkog kluba u kome će biti bivši predsjednici i premijeri država regiona, kazala da su izbori za Evropski parlament (EP) najvažniji do sada, pogotovo nakon velikih problema i komplikacija sa Bregzitom.

"Očekuje se da je moguća neka nova konfiguracija u EP pa posljedično tome i Evropske komisije, ali ja ne očekujem neke posebno velike potrese", rekla je Kosor odgovarajući na pitanje kakav očekuje rezultat izbora i kako će se nakon toga Evropa ponašati prema politici proširenja.

Zabrinjava je, kaže, mogući porast euroskeptika koji bi bili zastupnici u EP.

„U Hrvatskoj ima tendencija da će se neke stranke koje su protiv Unije, uprkos svemu, kandidaovati na izborima i očekuju ulazak u EP“, navela je bivša hrvatska premijerka.

Što se tiče proširenja, Kosor je kazala da se ništa posebno nije promijenilo od trenutka kada je Hrvatska pokušavala da okonča pregovore sa EU.

„Naši pregovori su bili veoma teški, ni tada nije bilo nikavog posebnog oduševljenja ili želje za proširenjem“, kazala je Kosor.

Ona smatra da u EU ni sada ne postoji poseban entuzijazam za proširenje, jer zbog različitih iskustava nakon ranijih proširenja, stare članice pokazuju dosta umora.

„Došlo je vrijeme da se EU nakon izbora i konstituisanja novih institucija jasno izjasni o tome želi li proširenje i u kom obimu i da se postave neki rokovi. Države koje čekaju moraju da dobiju neku vrstu nade“, istakla je Kosor, navodeći da su se građani u Hrvatskoj umorili od pregovoranja i bili razočarani pred kraj.

Kosor je istakla da je jedna od ideja Podogričog kluba da osvježe želju i ideju proširenja i ljude u EU osvijesti o važnosti regiona Zapadnog Balkana i pripadnosti tog područja krugu evropskih država i naroda.

Vujanović je kazao da Strategija odnosa EU i Zapadnog Balkana ima posebnu vrijednost i da zemlje regiona razumiju logiku EU da ne želi da ima članice koje će da uvezu otvorena pitanja.

„Razumijemo umor Evrope, ali EU mora da razumije umor od čekanja. Ako čekamo previše, i to nepotrebno, to nije kompliment EU niti proširenju“, rekao je Vujanović.

On smatra da odnose u regionu treba unaprjeđivati na afirmaciji evropskih vrijednosti i temelju principa Ujedinjenih nacija, OEBS-a, afirmacijom dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje.

Prema riječima Vujanovića, pitanja između država regiona treba rješavati dijalogom, međusobnim povjerenjem i što brže.

„Mi smo u Crnoj Gori doprinijeli tome praveći sporazum o granici sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom. Možemo i sa Hrvatskom da imamo dobre odnose i budemo dobar primjer“, kazao je Vujanović.

On je kao loš primjer odnosa Crne Gore i Hrvatske naveo Bokešku mornaricu, gdje se, kako je rekao, nijesu dogovorili i poslali poruke koje nijesu dobre.

„Ambicija Podogričkog kluba će biti da kažemo šta je dobro. Razgovaraćemo o svemu što stvara novi ambijent da bi se unutar regiona bolje razumjeli i da bi se politike u državama vodile na principu vizije za koju se zalažemo“, kazao je Vujanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније