Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: M.M ]

27. 01. 2019. 08:45 >> 08:13

PREPORUKA DIK-A

Kaznene odredbe iz izbornog zakona premjestiti u Krivični zakonik

Kaznene odredbe trebalo bi brisati iz Zakona o izboru odbornika i poslanika i inicirati izmjene Krivičnog zakonika u dijelu koji se odnosi na povredu izbornih prava, jedna je od preporuka Državne izborne komisije (DIK), dostavljenih Odboru za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

DIK je predložila da se Zakonom o izboru odbornika i poslanika, u članu 30, pojasni trajanje mandata predsjednika DIK i da se propiše da predsjednik ima zamjenika i način njegovog imenovanja.

Pobjeda piše da je DIK sugerisala da se propiše da član Državne izborne komisije iz civilnog društva, nevladinog sektora i Univerziteta ima zamjenika. -

"Članom 33 Zakona propisano je da će DIK preuzeti nadležnost opštinske izborne komisije u slučaju da ona ne ispunjava obaveze u odnosu na izbor poslanika. Međutim, Zakonom nije uređen postupak u slučaju kada nema (nije imenovana) OIK ili ona ne izvršava Zakonom utvrđene nadležnosti za izbor odbornika", navodi DIK u preporukama.

Prema mišljenju Komisije, potrebno je definisati početak i kraj izborne kampanje u smislu rokova i obaveza.

U slučaju formiranja novih opština, prema DIK-u, trebalo bi definisati sva pitanja od značaja za izborni proces, a naročito pitanje konstituisanja organa za sprovođenje izbora.

U članu 19 trebalo bi propisati rok za imenovanje OIK nakon održanih izbora, kao i propisati situacije u kojima prethodna opštinska izborna komisija može obavljati funkciju do imenovanja nove.

Član tri Zakona o izboru odbornika i poslanika propisuje da se u skupštine opštine, prijestonice i glavnog grada bira 30 odbornika i još po jedan odbornik na svakih pet hiljada birača. Državna izborna komisija sugerisala je da bi trebalo razmotriti propisivanje mogućeg odstupanja od fiksne cifre za jednog odbornika na pet hiljada birača (u procentualnom ili apsolutnom iznosu).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније