Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

24. 01. 2019. 17:52 >> 17:27

NIKOLIĆ - ČERNIŠ

CG podržava diplomatske napore Ukrajine

Crna Gora i Ukrajina dijele iste vanjsko-političke ciljeve, održavaju redovan politički dijalog i imaju odlične međudržavne odnose, kazao je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić, na sastanku sa delegacijom Ministarstva za privremeno okupirana područja i interno raseljena lica Ukrajine na čelu sa ministrom Vadimom Černišem.

Izražavajući solidarnost zbog stradanja i patnji ukrajinskog naroda u odbrani državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, Nikolić je podsjetio da je pozicija Crne Gore kao NATO članice i lidera procesa pridruživanja EU, od početka krize bila i ostala na liniji sa vanjskom politikom i vrijednostima EU.

“U tom smislu Crna Gora podržava diplomatske napore koji su usmjereni ka održivom rješenju ukrajinske krize, zasnovanom na suverenitetu, jedinstvu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine, u sklopu njenih međunarodno priznatih granica”, kazao je Nikolić.

Ministar Černiš je izrazio zahvalnost na principijelnom stavu Crne Gore prema ukrajinskoj krizi i predstavio aktuelnu situaciju u okupiranim područjima.

Černiš je ukazao i na neophodnost bolje razmjene informacija i zajedničke borbe protiv stranog uticaja, hibridnog ratovanja, pranja novca i finansiranja terorizma, koja će učvrstiti poziciju Evrope i ojačati njenu otpornost na nove bezbjednosne izazove.

“Zajednički je ukazano na važnost uspostavljanja intenzivnijih kontakata na parlamentarnom nivou, što je preduslov za bolje međusobno razumijevanje i unapređenje međudržavnih odnosa”, saopšteno je iz Odbora za međunarodne odnose.

Nimanbegu: Crna Gora prepoznaje stratešku ambiciju Ukrajine

"Crna Gora prepoznaje stratešku ambiciju Ukrajine koja želi postati punopravna članica NATO i EU te u tom pravcu ona može računati na podršku naše države u procesima ostvarivanja svojih vitalnih državnih interesa", naglasio je potpredsjednik Skupštine Crne Gore i predsjednik Grupe prijateljstva sa Parlamentom Ukrajine Genci Nimanbegu na sastanku sa ministrom za privremeno okupirana područja i interno raseljena lica Ukrajine Vadimom Černišem.

Černiš je upoznao potpredsjednika Nimabegua sa radom Ministarstva za privremeno okupirana područja i interno raseljena lica Ukrajine navodeći da je isto osnovano kako bi pokušalo naći rješenja i strategije za reintegraciju regiona koja su pogođena ruskom vojnom intervencijom 2014. godine, kao što su Donjeck, Lugansk i Krim.

Sagovornici su saglasni da Crne Gora i Ukrajina nemaju otvorenih pitanja te da samim tim postoji interesovanje za dalje unapređivanje odnosa u oblasti turizma i ekonomije, te da se postojeća kvalitena saradnja kako na bilateralnom nivou tako i na međunarodnom planu, može i mora ojačati kroz saradnju parlamenata koji predstavljaju jedinu legitimu političku adresu za dijalog i rješavanje aktuelnih pitanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније