Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

24. 01. 2019. 16:00 >> 17:21
15

ASK

Đukanović nije prekršio zakon, platna kartica nije poklon

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kao javni funkcioner, nije prekršio Zakon o sprječavanju korupcije, jer posjedovanje platne kartice ne predstavlja poklon, saopštila je Agencija za sprječavanje korupcije.

Agencija je odbila zahtjeve MANS-a, u kojim se, između ostalog navodi, da je Đukanović kao javni funkcioner imao VIP revolving karticu Atlas banke koju je koristio za plaćanje ličnih troškova, kao i da postoji sumnja  da se radi o poklonu koji  taj javni funkcioner nije smio da primi i koji je bio dužan da odbije. 

“Agencija je pomenute zahtjeve u cjelosti odbila kao neosnovane, zato što u konkretnom slučaju nema elemenata za pokretanje postupka pred Agencijom, jer posjedovanje platne kartice ne predstavlja poklon u smislu člana 6 Zakona o sprječavanju korupcije, odnosno nije u vezi sa vršenjem javne funkcije”, navodi se u saopštenju ASK-a.

Navode i da Đukanović, kao javni funkcioner, nije prekršio članove 17 i 19 Zakona o sprječavanju korupcije na način što je posjedovao VIP platnu karticu, odnosno nije povrijedio odredbe zakona koje se odnose na primanje poklona u vršenju javne funkcije.

“Agencija podsjeća da član 6 Zakona o sprječavanju korupcije propisuje definiciju poklona, odnosno da poklon obuhvata stvar, pravo ili uslugu stečenu, odnosno izvršenu bez naknade i svaku drugu korist koja se daje javnom funkcionera ili povezanom licu sa javnim funkcionerom, u vezi sa vršenjem javne funkcije”, navodi se u saopštenju ASK-a.


Agencija za sprječavanje korupcije donijela je Rješenja kojima se kao neosnovani u cjelosti odbijaju zahtjevi NVO MANS i Građanskog pokreta URA za utvrđivanje da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kao javni funkcioner, prekršio odredbe Zakona o sprječavanju korupcije.

“U navedenim zahtjevima je od Agencije traženo da utvrdi postojanje povrede odredbi Zakona o sprječavanju korupcije koje se odnose na Izvještaje o prihodima i imovini i na nezakonito primanje i neprijavljivanje poklona javnog funkcionera Đukanovića na način, kako se u zahtjevima navodi,  što u Izvještaju nije naveo prihod ostvaren po osnovu poklona od Atlas banke u iznosu od najmanje 16.741,24 eura”, saopštio je ASK.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније