Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

22. 01. 2019. 13:01 >> 12:30

LAKOVIĆ

Institucije angažovane na ispunjenju reformi

Sve državne institucije su angažovane na ispunjenju reformi u svim oblastima, prvenstveno u vladavini prava, kako bi Crna Gora uskoro mogla dobiti završna mjerila za poglavlja 23 i 24, poručila je članica pregovaračke grupe za ta dva poglavlja Marijana Laković.

U Podgorici boravi Ekspertska misija Evropske komisije na temu izvršenja sudskih presuda u građanskim i privrednim stvarima, koja će, na osnovu analize zakonskih odredbi i institucionalnog okvira procijeniti sposobnosti Crne Gore za efikasno izvršenje sudskih odluka u tim predmetima.

Tokom današnjeg sastanka sa predstavnicima Ministarstva pravde i Kancelarije za evropske integracije, Laković je podsjetila da se Crna Gora trenutno nalazi u finalnoj fazi ispunjenja privremenih mjerila zadatih u poglavljima 23 i 24, navodeći da očekuje da će Evropska komisija uskoro konstatovati njihovo ispunjenje, kako bi se prešlo u novu fazu pregovora i dobijanje završnih mjerila za ta poglavlja.

"Crna Gora je posvećena realizaciji vanjsko-političkog cilja – članstva u EU, a u tom pogledu sve državne institucije u punom kapacitetu su angažovane na planu reformskih aktivnosti u oblastima od značaja, u prvom redu u oblasti vladavine prava, koja je, shodno novom pristupu pregovorima EU, prepoznata kao srž pregovaračkog procesa", navela je Laković.

Ukazala je na izuzetan značaj ove misije imajući u vidu da je ona posvećena realizaciji tri privremena mjerila u poglavlju 23. u čijem je fokusu unapređenje efikasnosti, kvaliteta i odgovornosti sistema izvršenja.

Eksperti će se tokom boravka u Crnoj Gori sastati sa predstavnicima crnogorskih pravosudnih organa, organa državne uprave, privatnog i bankarskog sektora, kao i predstavnicima nevladinih organizacija. Ovo je druga ekspertska misija čiji je fokus izvršenje (građanskih i privrednih) sudskih odluka i ima za cilj procjenu efikasnosti, kvaliteta i odgovornosti sistema izvršenja, koji je uveden 2014. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније