Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

21. 01. 2019. 06:57 >> 06:27
27

POSJETA PUTINA

"Srbija jedino uporište Rusije na Balkanu"

Posjeta Putina Beogradu je bila predstava za narodne mase, ali i svojevrsno priznanje Moskve da joj na Zapadnom Balkanu ostaje jedino Srbija. Makedonija ulazi u NATO, a Crna Gora je već ušla.

"Putinov plan o četiri neutralne zemlje na Balkanu je propao. Šarada u Beogradu je bilo njegovo priznanje da je izgubio", kazao je hrvatski analitičar Davor Đenero za Pobjedu, komentarišući dolazak ruskog predsjednika u Beograd.

Đenero podsjeća na plan ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova o uspostavljanju neutralne zone na Balkanu.

"Plan je uključivao četiri zemlje - Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu kao novu zonu ruskog uticaja. Od toga plana više nema ništa. Prvenstveno zahvaljujući odvažnosti crnogorskog i makedonskog rukovodstva koji su se oduprli pritiscima Moskve. Velika je stvar što će Makedonija ubrzo ući u Alijansu", kaže on.

Đenero zaključuje da je u Beogradu bio sastanak dva gubitnika.

"I ono slikanje sa Dodikom i predstavnicima Fronta je predstava i poruka da ima svoje ljude na Balkanu, ali je problem što sa njima više ništa ne može postići", kazao je Đenero.

I direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocjenjuje da je posjeta bila dosta čudna zbog konteksta i poruka koje su date tokom nje.

Takođe se slaže da je ruski predsjednik stavio do znanja da mu je važan Zapadni Balkan.

"Ono o čemu Putin nije govorio, odnosno ono što se dogodilo za vrijeme ručka je prijem predstavnika Srba koji nijesu iz Srbije. Radi se o onim ljudima koje Rusija vidi kao svoje igrače, čime je poslata poruka NATO-u i EU da Rusija ima dovoljno ljudi i u Crnoj Gori, junaka ili heroja - kako li se se već kaže, ali i Dodika. Ali je pojavljivanjem u ovakvoj vrsti scenografije poslata i poruka Crnoj Gori da će Moskva ostati prisutna na ovim prostorima", ocijenio je Dušan Janjić.

Пратите нас на

Коментари27

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније