Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

19. 01. 2019. 20:18 >> 19:49
36

ANTI-CRNOGORSKA KAMPANJA

Pritisak Srbije konstantan, žele da izvezu probleme

Srbija svoje probleme, prvenstveno zbog statusa Kosova, pokušava da izveze u susjedne zemlje i to je jedan od glavnih razloga anti-crnogorske kampanje koja je posljednjih mjeseci dominantna tema u srpskim medijima, ocijenio je za TVCG bivši potpredsjedniik Vlade Srbije, Žarko Korać. S druge strane, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Sonja Biserko, ocjenjuje da je pritisak Srbije na Crnu Goru konstantan a da je sada pojačan i ruskim uticajem.

„CIA nam otima Ostrog“, „MILOGORCI uništavaju sve što je srpsko“, „Dukljani pred Skupštinom“, samo su neki od naslova koji posljednjih mjeseci objavljuju srpski mediji kao dio kampanje protiv Crne Gore. Zbog toga je reagovala i Crnogorska partija u Srbiji koja je pocetkom godine apelovala na medijske asocijacije i drzavne ustannove da se suprotstave, kako su naveli, pokušajima nipodaštavanja pripadnika crnogorske nacionalne zajednice i da se hitno prekine sa promovisanjem negativnih stereotipa za etničke Crnogorce.

"Kampanja koja se vodi u dijelu medija u Srbiji je refleksija šire matrice negiranja nacionalnog identiteta Crnogoraca i pokušaj stavljanja svih sa prostora eks Jugoslavije pod šapu imaginarnog pan-pravoslavnog identiteta. Cilja kampanje je pokušaj daljinskog upravljanja Crnom Gorom iz Beograda, koji se nije pomirio s činjenicom da je Srbija nezavisna, a kamoli Crna Gora", rekao je Član predsjedništva Crnogorske partije Milo Milojko.

 Bivšeg potpredsjednika Vlade Srbije, sada poslanika u parlamentu, Žarka Koraća, negativna kampanja ne iznenađuje, jer takve poruke, kako je kazao, uz uspone i padove traju još od perioda kada je na vlasti bio Slobodan Milošević. Ističe i da je oštrica napada gotovo uvijek usmjerena ka predsjedniku Crne Gore.

"Oni njega fokusiraju kao nešto što predstavlja Crnu Gori i protiv njega je ovdje u medijima bukvalno sve, pitam se gdje su granice optužbi na njegov račun koji su po pravilu potpuno bez osnova. Divljačka je postala kampanja posebno što to rade tabloidi za koje svi znamo da ih kontroliše vlast, posebno Blic koji napada Đukanovića u nekom čudnom kontinuitetu na svakih mjesec. Jedan kontinuitet je hvaljenje Cece a drugi napad na Đukanovića", istakao je on.

Pritisak Srbije na Crnu Goru je konstantan a sada je samo dupliran ruskim uticajem, ocjenjuju iz Helsinškog odbora za ljudska prava.

"Veliki dio srpske elite smatra da je još uvijek moguća rekonstrukcija Balkana. 24:50 Radi se o tome da Srbija nije odustala od Crne Gore, a s druge strane Rusija nije zadovoljna i nije prihvatila s ododbravanjem članstvo Crne Gore u NATO i pomaže Srbiji da i dalje bude faktor nestabilnosti u toj zemlji", kazala je Sonja Biserko iz Helsinškog odbora za ljudska prava.

Srbija, dodaje Biserko, gubi energiju negativnim stavom prema Crnoj Gori i ostalim susjedima i to će, kako ocjenjuje, dugoročno koštati samo zvanični Beograd. S druge strane, Korać smatra da stišavanju tenzija ne doprinose ni lideri prosrpskih stranaka u Crnoj Gori.

"Oni stalno dolaze u Beograd i imaju zaštitu medija ovdje i oni interpretiraju stvari koje se dešavaju u Crnoj GOri. A oni su više nego pristrasni interpratotori i u normalnim okolnostima, a kamoli sada kada su na optužnici", smatra on.

 Borislav Višnjić, TVCG

Пратите нас на

Коментари36

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније