Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

17. 01. 2019. 17:38 >> 17:09

DPS KOTOR

"Vlast spomenik kulture okitila eloksiranom"

Poslije niza elaborata o nezakonitostima, o unutarkoalicionim konfliktima koji se građanima obijaju o glavu, konačno je grupa diletanata na privremenom radu u Opštini Kotor – podigla spomenik svojoj neukosti i samovolji, kazali su u kotorskom DPS-u.

“I to, ni manje ni više, nego na spomeniku kulture-Peraškom muzeju, koji su procjenom oštrog oka nekog “eksperta”, zakitili eloksiranom bravarijom”, tvrde u DPS-u.

Kako su dodali, već je ustaljena praksa kršenja zakona i omalovažavanja Kotora i to njegovog najosjetljivijeg dijela kulture i kulturnog naslijeđa.

“Najprije su, bez ijedne dozvole, projekta iz nezanjana nadležnih institucija za zaštitu kulturnih dobara betonirali gradske bedeme, nastavili su da se rugaju sa propisima i sa kulturnim naslijeđem. U napadu populizma, ovoga puta, došli su do Perasta i čuvene Palate Bujović-zgrade Muzeja Grada Perasta, na kojoj su početkom decembra 2018. promijenili kompletnu bravariju i postavili, vjerovaliili ne-eloksirane prozore i vrata. Ovaj gest neznanja, samovolje i bezobzirnosti izazvao je rezigniranost najprije mještana Perasta”, navode u DPS-u.

Kako je najavio novi i stručni direktor OJU “Muzeji“ Kotor Dušan Medin ta bravarija će biti zamjenjena, nakon nepuna dva mjeseca pošto je postavljena.

“Dakle, skinuta, uklonjena, a nova poručena i ponovo plaćena novcem građana Kotora. Ko će da odgovara za desetine hiljada eura štete načinjene ovim bahatim ponašanjem Opštine i uprave OJU,,Muzeji“ Kotor? Ko će da objasni kako je donesena Odluka, od koga je kupljena oprema i kome su plaćeni radovi?”, pitaju u DPS-u.

OO DPS Kotor predao je zahtjev za slobodan pristup informacijama Opštini Kotor i OJU “Muzeji” Kotor, u kome zahtjevaju objašnjenje okolnosti ovog slučaja.

“Javnost će biti upoznata sa odgovorom, jer građani imaju pravo da znaju koliko je njihovih para utrošeno na ovaj suludi poduhvat i kako se neko uopšte drznuo da se, već tradicionalno ophodi prema kulturnom dobru kao prema svojoj, ne pretjerano dragoj, prćiji”, zaključuju u DPS-u.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније