Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 08. 2013. 13:22 >> 13:22

GRAĐANSKA ALIJANSA

Mandat Romima garant zrelosti

Parlament bi, usvajanjem amandmana koji garantuje autentičnu zastupljenost Roma u Skupštini, napravio konkretan korak ka ravnopravijem statusu te manjine u Crnoj Gori i pokazao da crnogorsko društvo štiti prava manjinskih grupa na političku reprezentaciju, smatraju u Građanskoj alijansi.


Pozitivna Crna Gora najavila je da će podnijeti amandman na izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika, prema kojem bi Romi imali jedan zagarantovan mandat u nacionalnom parlamentu.

Direktor programa u Građanskoj alijansi, Ajša Hadžibegović, napomenula je da je ta organizacija početkom juna zatražila od radne grupe da prepozna to pitanje i da usvoji rješenje koje će dovesti do toga da Romi konačno dobiju mogućnost učestvovanja u političkom životu.

“Usvajanje ovakvog rješenja svakako će dovesti do unapređenja položaja Roma”, kazala je Hadžibegović agenciji Mina.

Tada su, podsjetila je ona, pozvali i romske organizacije na koordinisanu i efikasnu akciju za postizanje ovog cilja i ona je, kako je rekla, trebalo već da se desi.

“Parlament bi usvajanjem amandmana koji jemči ovo pravo Romima napravio konkretan korak ka ravnopravijem statusu ove manjine u Crnoj Gori i pokazao da smo zrelo društvo koje osigurava i štiti prava manjinskih grupa na političku reprezentaciju, ali i sva druga iz korpusa ljudskih prava”, ocijenila je Hadžibegović.

Prema njenim riječima, to pravo Romima, kao manjinskom narodu u Crnoj Gori, jemči Ustav koji garantuje autentičnu zastupljenost u Skupštini Crne Gore i skupštinama jedinica lokalne samouprave u kojima čine značajan dio stanovništva, shodno principu afirmativne akcije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније