Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

16. 01. 2019. 10:43 >> 10:18
3

URA PORUČILA

Obaveza je odgovorno planirati

Odgovorno planiranje u svim sferama, a posebno u privrednoj, obaveza je lokalnog rukovodstva, saopšteno je i Opštinskog odbora URA Budva.

Prema Odluci o usvajanju Plana privremenih lokacija, donijetoj na 20. sjednici lokalnog parlamenta, koju je podržao i OO URA Budva, veći broj privremenih objekata prestaće sa radom, čime se stvorila opravdana egzistencijalna nesigurnost kod određenog broja građana Budve. Neki od zakupaca su imali unaprijed plaćena ili finansijski ugovorena potraživanja, a neki i veće zalihe robe, koje sada nisu u mogućnosti da valorizuju.

Sa druge strane, iako se OO URA BUDVA od početka preuzimanja vlasti zalagao za hitno utvrđivanje i popisivanje opštinske imovine, tek od skoro imamo javno obećanje da će do aprila ove godine taj posao stvarno i biti završen.

Zbog ove dvije činjenice, OO URA Budva zahtjeva od nadležnih da se omogući vlasnicima ukinutih objekata da zakupe prostore u vlasništvu Opštine Budva, kroz mehanizam zakupa adekvatnih prostora po povlašćenim uslovima za 2019. godinu, kako bi se na neki način amortizovao efekat donesene odluke i koliko toliko ublažio rizik poslovanja vlasnika ukinutih privremenih objekata zbog prethodno preuzetih obaveza ili zaostale veće količine robe.

Kroz usvajanje skupštinske odluke o utvrđivanju imovine koja bi se iskoristila za ovu svrhu i donošenje Pravilnika o kriterijumima za dodjelu prostora pod povlašćenim uslovima, kojim bi se utvrdila nadležnost stručne komisije za procjenu i utvrđivanje efekata odluke na preduzetnike odnosno pravna lica, sa obavezom podnošenja izvještaja Predsjedniku opštine i dobijanja saglasnosti skupštine, obezbijedila bi se transparentnost, pravičnost i efikasnost cijelog postupka.

Smatramo da je odgovorno planiranje u svim sferama, a posebno u privrednoj, obaveza lokalnog rukovodstva. Međutim, ma koliko opravdana bila odluka da se svrši sa višegodišnjom praksom izbornog ineženjeringa i kupovanja socijalnog mira kroz pretvaranje šetališta u vašarište, neophodno je ponuditi alternativu onima na koje će suštinski i egzistencijalno ova odluka imati uticaja, a sve u cilju izbjegavanja dubljih socijalno-ekonomskih posledica ovakve odluke.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније