Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

14. 01. 2019. 14:20 >> 14:00
7

ĐUKANOVIĆ U ABU DABIJU

Moguća saradnja u oblasti infrastrukture, turizma, proizvodnji hrane

Crna Gora i Abu Dabi imaju realne mogućnosti za realizaciju krupnih projekata u oblasti infrastrukture, turizma i proizvodnje hrane, poručili su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i princ Mohamed bin Zajed Al Nahjanom. Oni su izrazili uvjerenje da je veoma brzo moguće proširiti portfolio zajedničkih poslova u tim oblastima, što bi bilo u obostranom interesu i dodatno vodilo ubrzanijem razvoju Crne Gore.

Đukanović SE susreo u Abu Dabiju sa Krunskim princom Mohamedom bin Zajed Al Nahjanom, koji je istakao da za njegovu zemlju mnogo znači što je prihvatio poziv da uzme učešća u ceremoniji dodjele Zajed nagrade za održivost za 2019. On je naglasio da ovaj veliki međunarodni događaj dobija pravi smisao time što u njemu učestvuju prijatelji kao što je Crna Gora.

Predsjednik Đukanović i princ Mohamed su u srdačnoj i prijateljskoj atmosferi razmijenili mišljenja o nizu pitanja od zajedničkog interesa. Predsjednik Đukanović upoznao je domaćina sa političkom situacijom u zemlji i regionu i konstatovao da se Crna Gora kontinuirano stabilno i dinamično razvija.  Izrazio je pritom zabrinutost zbog nekih procesa u regionu, Evropi i na globalnom planu, i istakao da se nada da to neće dovesti u pitanje osnovni kurs državne politike naše zemlje i tempo kojim se razvija.

Visoki sagovornici razmijenili su informacije o mogućnosti realizacije krupnih projekata u oblasti infrastrukture, turizma i proizvodnje hrane. Izraženo je uvjerenje da je veoma brzo moguće proširiti portfolio zajedničkih poslova u ovim oblastima, što bi bilo u obostranom interesu i dodatno vodilo ubrzanijem razvoju Crne Gore.

Predsjednik Đukanović je posebno potencirao razmjenu mišljenja o iskustvima Emirata  u oblasti obrazovanja i razvoja novih tehnologija, naglašavajući potrebu njihovog transfera prema Crnoj Gori. On je istakao da je to jedan od strateških prioriteta u njegovom radu tokom predsjedničkog mandata.

Princ Mohamed podržao je taj pristup i predložio da se već tokom ovog boravka predsjednika Đukanovića obave početni razgovori sa kompetentnim predstavnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji će imati zaduženje da pokrenu saradnju i pomognu Crnoj Gori u bržem usvajanju novih znanja i implementaciji rezultata primjene novih tehnologija.

Njegova zemlja je spremna, kako je rekao, da pomogne Crnoj Gori da uhvati priključak sa modernim razvojem koji se bazira na vještačkoj inteligenciji i nano-tehnologijama, jer iz vlastitog iskustva znaju kako je to bilo kada su propustili poljoprivrednu i industrijsku revoluciju. Zato je danas jedan od tri vodeća univerziteta u zemlji Univerzitet za vještačku inteligenciju i oni će svoja dostignuća podijeliti s crnogorskim prijateljima. Princ Mohamed je izrazio spremnost da posjeti Crnu Goru i predložio predsjedniku Đukanoviću da zvanično posjeti Emirate u terminu koji njemu bude odgovarao.

Domaćini su predsjedniku Đukanoviću na dodjeli Zajed nagrade za održivost ukazali posebnu čast zamolivši ga da uruči jednu od glavnih nagrada u  oblasti obrazovanja Nacionalnoj srednjoj školi Muntinlupa sa Filipina. Inače, na ovoj ceremoniji prisustvovalo je 13 šefova država, kao i visoki predstavnici vlada, intelektualnih i biznis krugova iz 175 zemalja.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније