Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

08. 01. 2019. 19:20 >> 18:56

DAMJANOVIĆ

Neustavno će produžiti mandat čelnicima pravosuđa

Vlast će, ukoliko se ne obezbijedi neophodna većina za izbor vrhovnog državnog tužioca i predsjednika Vrhovnog suda, pribjeći istom modelu kao u slučaju Sudskog savjeta, i neustavno produžiti mandat nosiocima tih funkcija, smatra nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

Mandat vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću i predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici ističe ove godine, a za izbor njihovih nasljednika neophodna je dvotrećinska većina u parlamentu, odnosno tropetinska u drugom krugu glasanja.

Damjanović je agenciji Mina rekao da je prije pola godine, glasovima poslanika vlasti, uprkos jasnoj ustavnoj normi trajanja mandata članovima Sudskog savjeta, njima protivustavno produžen mandat, teoretski sa mogućnošću novih produženja do u beskonačnost.

Prema njegovim riječima, i u tome se ogleda dubina političke i institucionalne krize u državi.

"Zato je sada pošteno reći, a ne biti licemjer i praviti se nevješt, da će vlast, koja umjesto da razgovara sa opozicijom o ključnim državnim problemima i izazovima, uključujuči i pitanje izbora VDT-a i predsjednika Vrhovnog suda, pribjeći istom modelu i, ukoliko ne dođe do neophodne većine, ponovo neustavno produžiti mandat i u ova dva slučaja“, naveo je Damjanović.

On smatra da je rješenje u razgovorima, odnosno ozbiljnim dogovorima koji bi uvažili i potrebu da se najstručniji i najkredibilniji ljudi nađu na ključnim pravosudno-tužilačkim pozicijama.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније