Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ Pobjeda ]

31. 12. 2018. 08:00 >> 11:07
20

MARKOVIĆ PORUČIO

Nema kompromisa oko države

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković najavio je u narednoj godini izmjenu više poreskih zakona, kako bi se država efikasnije borila protiv sive ekonomije. Crnogorski premijer ocjenjuje da je, osim promjene zakonskog okvira, neophodna sinergija državnih institucija.

“Vlada mora da izmijeni zakone kako bi se izbjeglo pretjerano poresko administriranje i biznis barijere, što ćemo i učiniti naredne godine kroz izmjenu više poreskih zakona. Međutim, mislim da će najbolji odgovor na problem sive ekonomije dati sinergija institucija zaduženih za ovu oblast, dakle inspekcija, policije i tužilaštva”, kazao je Marković u intervjuu za Pobjedu.

On ocjenjuje da je početak rada Vlade Crne Gore obilježila vrlo složena politička situacija nakon neuspjelog pokušaja destabilizacije oktobra 2016. i opozicionog napuštanja parlamenta.

"Politička situacija na početku mandata 41. Vlade Crne Gore je bila najkompleksnija u našoj novijoj istoriji. Uspjeli smo da spriječimo teroristički akt planiran za 16. oktobar 2016. godine, koji je mogao da sruši sve što smo mukotrpnim radom postigli od obnove nezavisnosti. Djelovanje opozicije nakon tog poraza bilo je nezrelo i gurnulo ih je u neuspjeli bojkot parlamenta", kaže Marković.

Premijer kaže da je nužan dijalog unutar institucija sistema.

“Namjera mog uvijek otvorenog poziva za dijalog je da opozicione subjekte otrgnemo od privrženosti političkoj getoizaciji, koja prirodno ne doprinosi prosperitetu društva i dobrobiti građana. Dakle, pozivam ih zato što samo u institucijama možemo zastupati interese građana i zbog toga što sam uvjeren da bojkot, bez obzira na motive, minira politički sistem i demokratiju”, istakao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Na pitanje o čemu ne može biti dijaloga Marković kaže da nema kompromisa oko države i onih pitanja koja su interes svih njenih građana.

“Trasirali smo pravce razvoja koji su usmjereni na evropski kvalitet života. Podaci koje sam prethodno pomenuo govore kakav je stav većinskog javnog mnjenja na tu temu. U onoj ravni u kojoj se ova dva interesa poklapaju, prestaje svaka mogućnost za kompromise sa onima koji misle ili priželjkuju suprotno tom interesu Crne Gore i svih njenih građana, bez obzira na političku opredijeljenost, nacionalnu ili vjersku pripadnost. Kad bi bilo drukčije, onda bismo govorili o nekim tuđim i drugim vrijednostima, a toga u današnjoj Crnoj Gori ne može biti”, poručio je premijer.

 

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније