Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R. [ Mina ]

29. 12. 2018. 13:17   >>  13:01 1

LUKOVAC SMATRA

"Poglavlje 27 biće među poslednjim zatvoreno"

Poglavlje 27 vjerovatno će među posljednjim biti zatvoreno i zato će biti potrebno vremena, novca i administartivnih kapaciteta, ocijenio je osnivač pokreta Zelenih i bivši šef Kancelarije za održivi razvoj, Branko Lukovac.

On smatra da je, što se tiče stručnih i administrativnih kapaciteta, na državnom nivou situacija bolja nego na lokalnom.

"Znamo da se licitira sa nekoliko stotina ilegalnih deponija ili smetlišta. To je rašireno širom Crne Gore, tamo su ograničeni kapaciteti i tamo će trebati dosta raditi da se stvaraju i razvijaju stručni kadrovi", rekao je Lukovac agenciji MINA.

On je ocijenio da je jako važno mobilisati i zajednicu, građane i edukavati naročito mlade ljude.

"Da se gradi jedna svijest i nova kultura primjerena Crnoj Gori kao nekoj budućnoj ekološkoj državi", kazao je Lukovac.

On je rekao da je jedan od svjetskih prioriteta ostvarivanje razvoja koji bi bio održiv, da se ostvari balans sa prirodom i da se očuva za buduća pokoljenja.

"Mislim da tih kapaciteta nema dovoljno, naročito na lokalnom nivou, ali treba računati da bi uz podršku EU pomogli da se osposobljavaju sve insitutcije i na nivou Crne Gore i lokalnih zajednica", ocijenio je Lukovac.

On je kazao da će biti potrebno da se zaustavi dalja degradacija prostora prirodne sredine u Crnoj Gori, da se prekine sa betonizacijom, da se efikasnije i kvalitetno realizuju programi upravljanja čvrstim otpadom i otpadnim vodama.

"Trebaće dosta i sredstava, uz to imamo i nekih izazovnijih zadataka, a to je da se vodeći računa o zdravlju ljudi zatvore crne tačke, od Pljevalja Kombinata aluminijuma, odnosno tih deponija, Nikšića, Bijele, sve do Ulcinja, Port Milene, Solane", naveo je Lukovac.

On je podsjetio da je kao stateški cilj prije 15 godina, bilo utvrđeno stvaranje Eko fonda koji bi se bazirao na osnovama da zagađivač ili korisnik prostora plaćaju.

Lukovac smatra da bi bio veliki korak ukoliko bi Crna Gora do 2025. zatvorila 27 i sva druga poglavlja i biti članica EU.

"Naravno ukoliko naravno takva poiliitčka volja bude postojala i u EU koja je suočena sa drugim izazovima", kazao je Lukovac.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније