Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

28. 12. 2018. 20:47 >> 20:20
3

SDP TRAŽI

Ne ukidati pravo na slobodno mišljenje o istorijskim činjenicama

Socijademorkatska partija (SDP) amandmanski traži da se ne ukida pravo na slobodno mišljenje o istorijskim činjenicama. U ovoj partiji smatraju da, kada je u pitanju Zakon o javnom redu i miru, treba normirati u kojim slučajevima fizičko lice može isticati zastavu, grb ili simbol druge države. Pri tome, kako dodaju, je neophodno voditi računa da se time ne zadire u slobodu izražavanja kao temeljno Ustavno načelo.

Podsjetimo, Vlada je juče usvojila Predlog zakona o javnom redu i miru, o kojem su danas raspravljali poslanici u Skupštini.

Amandmane koje je uložio SDP prenosimo u cjelosti:

Amandman 1

Naziv Predloga zakona mijenja se i glasi: Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru”.

Obrazloženje

S obzirom na to da predlažemo i dopune Zakona neophodno je korigovatii naziv Predloga ovog zakona

Amandman 2

Član 1 Predloga zakona mijenja se i glasi:

U Zakonu o javnom redu i miru (Sl.list CG,br.64/11)u članu 23, na kraju stava 4 stavlja se zarez i dodaju sljedeće riječi:
„osim ako to čini tokom porodičnih slavlja i proslava“

Obrazloženje

Smatramo da treba normirati u kojim slučajevima fizičko lice može isticati zastavu, grb ili simbol druge države

Amandman 3

Poslije člana 19 dodaje se član 19 a koji glasi:
„Član 19a“

„Pravno lice koje na javnom mjestu – putem oglasnih i reklamnih objekata i panoa, objavljuje neprimjerene i obmanjujuće sadržaje koji izazivaju uznemirenost i negodovanje građana, kazniće se za prekršaj kaznom od 2.500 do 15.000 eura.
Pod neprimjerenim i obmanjujućim sadržajima koji izazivaju uznemirenost i negodovanje građana u smislu stava 1 ovog člana smatraju se:propagiranje narušavanja teritorijalnog integriteta ili veličanje okupacije Crne Gore; saradnja sa okupatorom ili se zastupaju se fašističke, šovinističke i nacističke ideje i ideologije.

Preduzetnik koji učini prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 500 do 5.000 eura.

Odgovorno lice u pravnom licu koje učini prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 300 do 1.500 eura.
Fizičko lice koje učini prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 300 eura do 1.500 eura“

Obrazloženje

Smatramo da je cjelishodno normirati sankcije za akivnosti navedene u ovom članu. Pri tome je neophodno voditi računa da se time ne zadire u slobodu izražavanja kao temeljno Ustavno načelo. Zato je norma u Vladinom amandmanu koja se tiče sankcija za „iznošenje i negiranje jasno utvrđenih činjenica“ može da rezultira upravo kršenjem ovog Ustavnog načela pa smatramo da ona ne treba da stoji u tekstu Zakona. Na kraju da je takva odredba postojala u Zakonu 90-ih godina pod njen udar bi došlo tadašnje crnogorsko rukovodstvo, odnosno gdin Milo Đukanović koji je svojevremeno za Podgoričku skupštinu saopštio da je „značajan datum u našoj istoriji“.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније