Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

28. 12. 2018. 15:35 >> 15:08
1

GOŠOVIĆ SAOPŠTIO

Ustavni sud obio predlog Demokrata

Ustavni sud Crne Gore, većinom glasova, odbio je Predlog pet poslanika Demokratske Crne Gore za utvrđivanje neustavnosti odredbe Zakona o parničnom postupku.

Tom odredbom je propisano da Zaštitnik imovinsko - pravnih interesa Crne, u postupcima u kojima se primjenjuju odredbe Zakona o parničom postupku, kada su u pitanju troškovi postupka, ima i pravo nagrade koja se priznaje advokatu, i da sredstva dosuđena po tom osnovu pripadaju budžetu Crne Gore.

"Skandalozna odluka Ustavnog suda nema ništa zajedničko sa poštovanjem principa ustavnosti i zaštitom ljudskih prava i sloboda", ocijenio je član Predsjedništva Demokrata Neven Gošović.

On je kazao da je jedno od osnovnih ljudskih prava dostupnost sudova i ravnopravnost stranaka u ostvarivanju njihovih prava i obaveza.

"Osporena odredba Zakona o parničnom postupku, koju je kao saglasnu Ustavu podržala većina sudija Ustavnog suda, u direktnoj je suprotnosti sa jednim od osnovnih ciljeva reforme pravosuđa, jačanja dostupnosti pravosudnih organa, odnosno ostvarenja pristupa pravdi", ocijenio je Gošović.

On smatra da osporeno rješenje onemogućava građane da traže pravnu zaštitu, strahujući od enormnih troškova sudskog postupka.

"Pravo nekog lica da utvrdi postojanje povrede određenog prava pred nezavisnim i nepristrasnim sudom ne može biti ograničeno potraživanjem troškova postupka od strane države, koja treba da obezbijedi i štiti ljudska prava", ocijenio je Gošović.

Ovakvo ograničenje, smatra on, u suprotnosti je sa odredbama Ustava i potvrđenim i međunarodnim dokumentima o ljudskim pravima.

"Njime se zastrašuju građani da ne tuže državu onda kada im krši prava. Na taj način se podstiče kršenje ljudskih prava, umjesto da se ta prava štite. Riječ je o odredbama kojima se država privileguje, umjesto da bude ravnopravan učesnik u sudskom postupku", kazao je Gošović.

Preporuka Savjeta Evrope o mjerama koje olakšavaju pristup sudu ukazuje, kaže on, da država od stranaka ne bi smjela da zahtijeva nerazumne sume novca u sudskim postupcima, dok je Evropski sud za ljudska prava u jednoj od svojih presuda ocijenio da je pravo na sud prekršeno ako se troškovi pojave kao stvarna prepreka za ostvarivanje toga prava.

On ocjenjuje da osporena odredba Zakona o parničnom postupku predstavlja i grubo zadiranje u nezavisnost i samostalnost advokatske profesije.

"I to na način što se državnoj instituciji daju prava dosuđenja troškova postupka i nagrade za rad u sudskim i drugim postupcima u skladu sa Advokatskom tarifom, a koja prava u postupcima pružanja pravne pomoći mogu pripadati samo advokatima", naveo je Gošović.

Prema njegovim riječima, djelatnost koju obavlja Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, njegovi zamjenici i službenici te institucije, nije advokatska djelatnost, niti su ta lica advokati.

"Zato se Advokatska tarifa ne može ni na koju način koristiti kao mjerilo za određivanje nagrade i naknade troškova za rad Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore", smatra Gošović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније