Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

26. 12. 2018. 21:05 >> 11:34
1

DRLJEVIĆ ZA TVCG

U EU po zaslugama, vrata ostaju otvorena

Glavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Drljević vjeruje da će individulani pristup i vrednovanje, biti princip Brisela i u narednom periodu. Smatra da pregovori Crne Gore sa Unijom ne mogu biti zaustavljeni.

Drljević je u emisiji “Fokus” Televizije Crne Gore, podsjetio na stav EU da je na državama da sprovedu reforme, a uspjesi će biti pojedinačno vrednovani.

“Moje mišljenje je da će individualni princip biti i dalje na snazi”, naveo je Drljević.

Podsjeća na poruku, koju smo tokom 2018. više puta čuli, da su vrata EU otvorena za Crnu Goru i region. “To će biti aktuelno i u narednom periodu”, kazao je Drljević.

Kaže i da integracija u EU nema alternativu, a na nama je da nastavimo da sprovodimo reforme. I pored izazova, sa kojim se EU suočava, Drljević vjeruje da će politika proširenja ostati prioritetna politika EU.

Glavni pregovarač podsjeća da su Poglavlja 23 i 24 ključna u pregovorima. EK je, kako navodi Drljević, prepoznala rezultate u oblasti vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala.

Sloboda medija, trajno oduzimanje imovine stečene kriminalom, trgovina ljudima, kako kaže Drljević, su oblasti u kojim je potrebno obezbijediti dodatnu posvećenost i koje će biti u centru pažnje i u narednom periodu.

“Ja ne vidim razlog da nakon ovakvih rezultata da se može destiti da pregovori sa EU budu zaustavljeni. Na nama je da nastavimo da radimo. Očekuje se da proizvodimo konkretne rezultate, ako nastavimo sa dosadašnjom posvećenošću rezultat neće izostati”, naveo je Drljević.

Podsjetio je da je nedavno Crna Gora otvorila Poglavlje 27. Ostalo je još da otvorimo Poglavlje 8 - konkurencija.

“Vjerujem da ćemo tokom rumunskog predsjedavanja EU imati neku jasniju sliku što se tiče otvaranja Poglavlja 8. Ono što je do nas mi ćemo završiti nakon praznika”, kazao je Drljević.

Nakon intenzivnog otvaranja poglavlja, za očekivati je, kako kaže Drljević, da krene proces “interne spremnosti” za zatvaranje.

“Za nas je veći uspjeh da postignemo standard, a samo zatvaranje poglavlja je rezultat onoga što smo uradili”, naveo je Drljević.

Kada je Evropa u pitanju godinu na izmaku je, kako kaže Drljević, obilježio odnos Velike Britanije i EU, a na globalnom nivou to susret predsjednika SAD-a i Sjeverne Koreje Donalda Trampa i Kim Džong Una.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније