Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

24. 12. 2018. 14:52 >> 18:02
7

KOLEGIJUM ZA PREGOVORE

Nema opuštanja na putu ka EU

Rezultati koje je Crna Gora postigla na planu evropskih integracija su ohrabrujući, ali i obavezujući i u narednom periodu se moraju intenzivirati aktivnosti na ostvarivanju rezultata u svim oblastima kako bismo ostvarili ključni državni interes – članstvo u EU, ocijenjeno je danas na sjednici Kolegijuma za pregovore kojom je predsjedavao premijer Duško Marković.

"Dobri rezultati koje ostvarujemo na evropskom putu nam ne smiju biti izgovor za opuštanje. Naprotiv, u narednim mjesecima moramo intenzivirati rad na stvaranju još vidljivijih rezultata u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i završiti obaveze koje vode ispunjenju obaveza za zatvaranje nekoliko poglavlja. Očekujem od cijele pregovaračke strukture maksimalnu posvećenost i odgovornost u ispunjavanju preuzetih obaveza i poštovanje postavljenih rokova", poručio je predsjednik Vlade.

Razmatrajući stanje u oblasti vladavine prava, članovi Kolegijuma su ocijenili pozitivnim rezultate na ovom polju i posebno istakli uspjeh u borbi protiv organizovanog kriminala, te borbi protiv trgovine ljudima.

Pohvaljena je međuinstitucionalna saradnja i pozitivan impuls koji je u tom smislu dao novi direktor Uprave policije, a istaknuti su i rezultati ovog organa kao i Specijalnog državnog tužilaštva.

"Dogovreno je da se naredne godine dodatno unaprijedi zakonodavstvo kako bi se organima za sprovođenje zakona obezbijedile mogućnosti za efikasno procesuiranje svih vidova kriminala. Akcenat će u 2019. godini biti na daljoj reformi pravosuđa kao i na obezbjeđivanju boljeg ambijenta za rad medija i rješavanje napada na novinare i imovinu medija", navdi se u saopštenju Vlade.

Članovi Kolegijuma su, kako se navodi, razmotrili trenutno stanje i planirane aktivnosti za dostizanje interne spremnosti za zatvaranje poglavlja 6, 7, 10, 20, 21 i 28; realizaciju obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji u 2018. i pripremu Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2019-2020, kao i sagledavanje sistema koordinacije u okviru evropske integracije.

"Dogovorene su aktivnosti koje će voditi ispunjenju završnih mjerila, odnosno završavanju obaveza za zatvaranje poglavlja", navodi se u saopštenju.

U radu sjednice su učestvovali članovi Kolegijuma, potpredsjednici Vlade Milutin Simović, Rafet Husović i Zoran Pažin, ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović i glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

Prisustvovali su i ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, ministarka ekonomije Dragica Sekulić, ministar finansija Darko Radunović, ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, ministarka javne uprave Suzana Pribilović, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, specijalni državni tužilac Milivoje Katnić, direktor Agencije za sprječavanje korupcije Sreten Radonjić, direktor Uprave policije Veselin Veljović i generaln direktorica Direktorata za pravosuđe u Ministarstvu pravde Marijana Laković.

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније