Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

20. 12. 2018. 18:20 >> 18:06
2

DARMANOVIĆ ISTAKAO

Godinu obilježili uspjesi na vanjskopolitičkom planu

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović upriličio je danas tradicionalni novogodišnji prijem za predstavnike diplomatskog kora povodom predstojećih novogodišnjih praznika, saopšteno je iz MVP.

Crnogorski šef diplomatije je, kako se navodi, kazao da će godina za nama, u kojoj je obilježena prva godina članstva u NATO-u, te ostvaren značajan napredak u pregovorima o pristupanju sa Evropskom unijom „biti upamćena kao godina značajnih dostignuća u kontekstu vanjskopolitičkih prioriteta Crne Gore“.

Istakao je da je tradicionalni prednovogodišnji susret sa predstavnicima diplomatskog kora uvijek prilika „da se osvrnemo na pojedinačne i zajedničke rezultate, napore, ali i želje sa kojima smo godinu otpočeli i sa kojima je završavamo“. Uz podsjećanje na posvećenost Crne Gore vrijednostima koje proizilaze iz spoljnopolitičkih prioriteta, ukazao je na potrebu snažnije i intenzivnije saradnje u cilju prevazilaženja brojnih globalnih izazova.

„Iz perspektive zemlje koja je relativno nova članica NATO-a i predvodnik u procesu pristupanja EU, vjerujemo da snažno i aktivno transatlantsko partnerstvo predstavlja neophodan faktor u očuvanju sigurnosti i prosperiteta naših zemalja, kao i doprinosa globalnom miru i stabilnosti“, ocijenio je Darmanović.

Šef crnogorkse diplomatije je ukazao na neophodnost dijaloga i razvoja uzajamnog razumijevanja i povjerenja na Zapadnom Balkanu, „kako bismo postigli zajednički cilj - razvijeniji, sigurniji i prosperitetniji region.“

Ministar Darmanović je podsjetio i na novi zamah razvoja Crne Gore, podstaknut punopravnim članstvom NATO-u, koje je, kako je istakao, „značajno uticalo na kredibilitet Crne Gore na svjetskoj sceni“ i pospješilo naš ekonomski razvoj.

„Već se osjećaju veoma pozitivni efekti kroz rast stranih direktnih investicija i značajan porast broj turista iz država članica Alijanse“, istakao je on.

U ime mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava u Crnoj Gori, na prijemu je govorio doajen diplomatskog kora ambasador Republike Srbije Zoran Bingulac.

„Uvjereni smo da će naše diplomatske misije, kao sredstvo mira, dijaloga i razvoja, nastaviti da doprinose ostvarivanju prioriteta spoljne i unutrašnje politike na putu opšteg prosperiteta. U tom procesu ćemo nastojati da jačamo politički dijalog i dalje razvijamo bilateralne odnose, uz dosljedno poštovanje načela diplomatije, afirmišući vrijednosti slobode, demokratije i ljudskih prava“, kazao je ambasador Bingulac.

Današnji prijem bio je prilika za sumiranje ključnih postignuća i u oblastima multilateralizma, bilateralnih odnosa, konzularnih poslova i ekonomske i kulturne diplomatije, te saradnje sa crnogorskim iseljenicima, zaključili su iz Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније