Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ Mina ]

19. 12. 2018. 10:53   >>  10:38

SKUPŠTINA USVOJILA

Strategija bezbjednosti usklađena sa dokumentom NATO-a

Crnogorski parlament usvojio je Strategiju nacionalne bezbjednosti koja je, kako je saopšteno, kao ključni dokument iz ove oblasti u potpunosti usklađen sa Strategijom NATO-a.

Ministar odbrane Predrag Bošković je rekao da je glavni razlog izmjene ključnog strategijskog dokumenta članstvo Crne Gore u NATO, 5. juna prošle godine, kada se i bezbjednosni okvir u kojem se država kreće značajno mijenja, od individualnog sistema bezbjednosti ka kolektivnom.

"Cilj strategije je uspostavljanje sistemskog okvira za ostvarivanje bezbjednosnih interesa Crne Gore, i njom se utvrđuju ključne smjernice za definisanje nacionalnih bezbjednosnih politika", rekao je Bošković.

Strategija, kako je kazao, daje osnovna opredjeljenja nacionalne bezbjednosne politike, definiše nacionalne bezbjednosne interese i ciljeve.

“Strategija razmatra bezbjednosno okruženje, izazove, rizike i prijetnje, kao i reagovanje države u tim situacijama”, kazao je ranije u parlamentu Bošković.

Prema njegovim riječima, poseban akcenat dat je daljem unaprjeđenju sistema nacionalne bezbjednosti, potrebi za uspostavljanje sistema kriznog upravljanja i resursima.

U Strategiji se navodi da bezbjedonosnu situaciju u Crnoj Gori treba posmatrati i u regionalnom kontekstu, jer pripada i balkanskom i mediteranskom podneblju.

„Dio je regiona koji je u prethodnom periodu pretrpio dinamične promjene i građanski rat. Imajući u vidu istorijsko nasljeđe i pozitivne trendove nakon obnavljanja nezavisnosti, Crna Gora ima specifično mjesto i značajnu ulogu u stabilnosti regiona“, kaže se u usvojenom dokumentu.

Ocjenjuje se da, s obzirom na geografski položaj, na bezbjednost Crne Gore mogu negativno uticati krize u neposrednom okruženju, ali i one u udaljenim regionima, kao što su Istočna Evropa, Bliski Istok i Sjeverna Afrika, kao i regionima Crnog i Kaspijskog mora i Kavkaza.

„Na ovim prostorima koji su destabilizovani krizama, sukobima, demografskim rastom i smanjivanjem strateških resursa (voda, energija) sve je izraženije ispoljavanje trans nacionalnih prijetnji i prenošenje, odnosno prelivanje kriza prema evropskom kontinentu", kaže se u Strategiji.

Navodi se da Crna Gora odbacuje terorizam kao metod i sredstvo za postizanje bilo kakvih interesa.

Ističe se da je osnovni cilj borbe protiv terorizma neutralisanje prijetnje, smanjenje ranjivosti društva na terorističke napade i sprječavanje svih aktivnosti koje vode ka radikalizaciji pojedinca ili grupa.

„Odgovor Crne Gore na terorizam, nasilni ekstremizam i radikalizaciju će se zasnivati na jačanju nacionalnih kapaciteta za borbu protiv ovih izazova, koordinaciji aktivnosti svih subjekata unutar države i jačanju međunarodne saradnje na ovom polju“, kaže se u Strategiji.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније