Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

18. 12. 2018. 15:54 >> 15:34
11

USLOVI DEMOKRATA I URE

DF da napusti Skupštinu do ispunjenja zajedničkih uslova

Nakon što je Demokratski front pozvao opozicione partije na vaninstitucionalnu borbu, Demokratska Crna Gora i URA su danas saopštile da, kao preduslov za dalji rad s DF-om, lideri tog političkog saveza moraju da potpišu akt kojim se obavezuju na napuštanje Skupštine do raspisivanja vanrednih parlamentarnih i lokalnih izbora u Nikšiću, i razrješenja "slučaja teroristički napad".

"Dozvolite da vas podsjetimo da ste upravo vi prekršili opozicioni dogovor iz 2016 i prekinuli bojkot Skupštine. Demokrate i URA dan danas poštuju principe opozicionog dogovora, tj. bojkot Skupštine Crne Gore, jer nijedan od uslova koje smo zajedno definisali u oktobru 2016. godine do danas nije ispunjen. Podsjetićemo vas da smo na vaš predlog bojkotovali lokalne izbore u Nikšiću koji su održani u martu 2017", saopštile su Demokrate i URA.

Kako su istakli, Front je odbio njihov "Plan za prevazilaženje aktuelnog političkog i institucinalnog stanja u Crnoj Gori“, da bi prihvatili plan DPS-a i s njima formirali Skupštinski odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

Demokrate i URA su naglasili da će uvijek biti tu da zaštite zakon i prava poslanika i opozicionih kolega.

"Dok smo se mi solidarisali sa vama vi, lideri i pojedini poslanici DF-a, ste zajedno sa DPS-om iskonstruisali najprljaviju aferu protiv predsjednika Demokrata, širili i podgrijavali neistine o predsjedniku Građanskog pokreta URA, te za sve vaše neistomišljenike u opoziciji izgovarali najteže moguće kvalifikacije i uvrede. Takođe, podsjećamo vas da ste posljednji sporazum o nenapadanju između opozicije iz marta 2016.  prekršili poslije nepuna dva dana", navodi se u zajedničkom saopštenju Demokrata i URE.

Oni su pozvali lidere da potpišu akt kojim se obavezuju na napuštanje i trajan bojkot Skupštine do ispunjenja uslova koje je 39 opozicionih poslanika definisalo nakon parlamentarnih izbora 2016. - raspisivanje vanrednih parlamentanrih i lokalnih izbora u Nikšiću u fer slobodnom i poštenom ambijentu, te pravno, političko i bezbjednosno razrješenje slučaja "teroristički napad".

"Trajno napuštamo `Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva”` Skupštine Crne Gore i poništavamo politički dogovor sa DPS-om po kome je i formiran ovaj odbor i tražimo sveobuhvatnu i korjenitu reformu izbornog zakonodavstva; Podržavamo Plan za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, koji su predstavili Demokrate i Građanski pokret URA, a koji je dobio podršku Evropske unije i drugih činilaca međunarodne zajednice, za šta je potrebno formiranje novog ad hoc odbora; Obavezujemo se da nikada nećemo ulaziti ni u predizbornu ni u postizbornu koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista, te da joj na bilo koji način nećemo pružiti podršku za njeno učešće u izvršnoj vlasti na lokalnom i državnom nivou u bilo kakvom aranžmanu", navodi se u zahtjevu URE i Demokrata.

Od Fronta traže i da na lokalnom i državnom nivou komuniciraju sa opozicionim političkim subjektima uz poštovanje, uvažavanje različitih stavova, prihvatanje autonomnosti svih opozicionih političkih subjekata u dijelu donošenja odluka "i osmišljavanja strategije vaninstitucionalnog djelovanja i izbjegavanju međusobnog političkog optuživanja ili drugog vida međusobnog trvenja, zbog čega bi opozicija u cjelini gubila na ugledu u javnosti".

"U slučaju da je predloženi akt prihvatljiv za Demokratski front u ime Demokrata i Građanskog pokreta URA za zajednički sastanak svih parlamentarnih opozicionih subjekata, uključujući i Klub nezavisnih poslanika određujemo: Zdenku Popović, Moma Koprivicu, Borisa Bogdanovića, Miloša Konatara, Filipa Adžića i Zorana Mikića. Takođe, prije sastanka neophodno je konsenzusom odrediti lice koje će predsjedavati prvim sastankom parlamentarne opozicije", istaknuto je u saopštenju URE i Demokrata.

 

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније