Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

12. 12. 2018. 07:00 >> 06:35

KOPRIVICA SMATRA

Otvorenim listama do veće odgovornosti

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) podržava promjenu izbornog sistema u pravcu uvođenja otvorenih lista, jer smatramo da će se na taj način povećati odgovornost u politici, kazao je Dragan Koprivica, izvršni direktor CDT-a.

 

Kako je istakao, takav stav zagovaraju godinama, uz uvjerenje da su otvorene liste bolje za našu političku scenu kojoj zasigurno manjka odgovornosti. Ipak, svjesni su da je promjena izbornog sistema osjetljiv i rizičan poduhvat.

"Ova promjena bi zahtijevala ozbiljnu pripremu i intenzivan angažman Odbora za promjenu izbornog zakonodavstva. Potrebno je da model bude što jednostavniji i pravedniji, a njegov izbor nije lak posao. Svjesni smo da stvari na političkoj sceni ne funkcionišu najbolje i da je promjena neophodna. Zato je izuzetno važna i kvalitetna rasprava o tome koji bi od brojnih modaliteta otvorenih lista bio najbolji za Crnu Goru", kazao je Koprivica.

Kako je dodao, uvođenje sistema otvorenih izbornih lista, gdje bi birač davao glas listi (partiji), ali i kandidatu u okviru te liste, donio bi nekoliko važnih promjena na našoj političkoj sceni.

Dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić smatra da je je skraćivanje ustavnog prava građana da neposredno biraju odbornike i poslanike poseban oblik uskraćivanja prava i političke diskriminacije.

Kako je pojasnio, tako težak oblik neustavnosti ogleda se u supstituisanju ustavnog suvereniteta građana da biraju odbornike i poslanike, čime se direktno narušava neotuđivo pravo birača da neposredno vrše izbor svojih predstavnika u Skupštini Crne Gore.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније