Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

11. 12. 2018. 16:22   >>  16:03

DARMANOVIĆ U PARIZU

"CG doprinosi suzbijanju trgovine oružjem"

Sve dosadašnje aktivnosti potvrda su spremnosti Crne Gore da aktivno doprinosi regionalnim i međunarodnim naporima u suzbijanju ilegalne trgovine malim i lakim oružjem, saopštio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Darmanović je danas učestvovao u Parizu na sastanku na visokom nivou u okviru francusko-njemačke inicijative sa suzbijanje ilegalne trgovine malim i lakim oružjem i pripadajućom municijom na Zapadnom Balkanu (SALW). 

Domaćini sastanka, na kojem su razmatreni rezultati ostvareni u ovoj oblasti kao i dinamika sprovođenja "Mape puta" usvojene na londonskom Samitu zemalja Zapadnog Balkana, bili su šefovi diplomatija Francuske i Njemačke Žan-Iv Le Drijan i Heiko Mas. 

Darmanović je kazao da je Crna Gora, u skladu sa svojim spoljnopolitičkim prioritetima i ciljevima, u potpunosti posvećena očuvanju međunarodnog mira i sigurnosti, borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma te spriječavanju širenja lakog i malokalibarskog naoružanja. Na toj liniji, istakao je da je razvijen efektivan nacionalni okvir, u skladu sa standardima Evropske unije i relevantnim strateškim dokumentima, sa ciljem da se obezbijedi potpuna usklađenost sa međunarodnim obavezama, naročito restriktivnim mjerama usvojenim od strane Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i EU. 

"Sve naše dosadašnje aktivnosti potvrda su spremnosti Crne Gore da aktivno doprinosi regionalnim i međunarodnim naporima u ovom domenu", kazao je Darmanović, podsjećajući da je prvi sastanak u ovom radnom okviru organizovan upravo u Crnoj Gori, uz podršku Ministarstva unutrašnjih i Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

Šef crnogorske diplomatije je ocijenio da nekontrolisana dostupnost i nedozvoljena trgovina ovim oružjem predstavljaju ozbiljnu prijetnju globalnom miru i sigurnosti, kao i procesima pomirenja u konfliktim područjima te zajedničkim naporima međunarodne zajednice u postizanju trajnog mira i održivog razvoja. "Zato ulaganje u efikasniju politiku upravljanja malim i lakim naoružanjem istovremeno predstavlja ulaganje u prevenciju sukoba i suzbijanje terorizma, organizovanog kriminala ali i zaštite ljudskih prava i sloboda" kazao je  Darmanović.

Podsjetio je i na brojne projekte koje je Crna Gora realizovala u saradnji sa međunarodnim organizacijama i partnerskim zemljama, a u cilju eliminisanja postojećih viškova naoružanja i municije na svojoj teritoriji, te kazao da su nadležne institucije Crne Gore spremne da, u saradnji sa regionalnim i međunarodnim partnerima, daju svoj doprinos odlučnom i zajedničkom odgovoru na sve izazove u ovoj oblasti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније