Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

11. 12. 2018. 09:32 >> 15:19
14

ĐUKANOVIĆ U ARGENTINI

Proširenje je spasonosno i za EU

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je politika proširenja spasonosna formula i za Evropsku uniju. On je, na predavanju u Argentini, rekao da se, ako Evropska unija (EU) u dogledno vrijeme ne integriše Zapadni Balkan i ne zaokruži svoje granice na cijelom kontinentu, otvara mogućnost za upliv trećih zemalja i u samoj EU.

 

Đukanović, koji je održao predavanje u Argentini na temu "Zapadni Balkan i EU nakon Bregzita, pogled iz Crne Gore", navodi da se nama koji smo u poodmaklom procesu pregovora za članstvo u Evropskoj uniji "ponekad čini da je model proširenja ostao zarobljen u matrici s početka ovog vijeka".

"I da se u Briselu dovoljno ne primjećuje da se svijet iz temelja promijenio. Isto bi se moglo reći i za nacionalne elite u Evropi", rekao je Đukanović.

Potrebno je, kako je rekao, novo koheziono tkivo integrisanja za novo doba.

Proširenje EU optimalan put i za CG

"U Evropi su stasale generecije koje ne znaju za strahote Drugog svjetskog rata, niti mogu da shvate vrijednosti višedecenijskog mira, za ljude, za narode i države. A to je bio stožer projekta evropskog ujedinjenja nakon 1945. koji su uspješno inaugurisali tadašnji evropski lideri. Zato, znatiželjno očekujemo da vidimo šta će donijeti izbori za Evropski parlament na proljeće iduće godine i kakav će biti odnos nove Evropske komisije prema politici proširenja", ističe Đukanović.

Njegova poruka je, kako je rekao, jedinstvena i za Crnu Goru i za region i za Evropsku uniju.

"Proces proširenja i punog ujedinjenja Evropske unije optimalan je put za moju zemlju, za Zapadni Balkan i za Evropu u cjelini", poručio je Đukanović.

Crnogorski predsjednik je rekao da bi mogao naći dosta argumenata za ocjenu "da je Zapadni Balkan polovinom 2016. možda bio bliže Briselu nego krajem 2018".

"Evropska unija je bila suočena sa mnogo manje problema nego danas. Uostalom još nije bilo Bregzita, a sve prognoze su bile da ga neće biti", podsjetio je Đukanović. 

Navodeći da je od 2006. Crna Gora nezavisna država, Đukanović je istakao da su pokrenuli "veoma intenzivan ciklus ekonomskog, institucionalnog i demokratskog razvoja".

"Obezbijedili smo sebi članstvo u NATO i aktivan tempo napretka u pristupanju Evropskoj uniji. Godinu i po nakon toga su došli predsjednički izbori u proljeće ove godine, kao i u brojnim loklanim zajednicama, uključujući i Glavni grad. Gubitak na tim izborima značio bi, objektivno novu šansu Moskvi i antievropskim političkim snagama. Sve smo mobilisali da do toga ne dođe", rekao je Đukanović.

Razumijemo potrebu da EZ otkloni uzroke krize

Iskonski balkanski problem, prema mišljenju Đukanovića je, ekonomska zaostalost.

"Region je danas negdje između 30 i 40% prosječnog standarda stanovnika EU. Ako bi se ovim tempom nastavio rast BDP-a u Evropskoj uniji i na Balkanu, regionu bi trebalo stotinjak godina da dostigne Evropu", rekao je Đukanović.

Predsjednik Đukanović je rekao da je moguće još uvijek da Bregzit, migrantska i druge krize izazovu pozitivan kontraefekat u Evropskoj uniji.

"Vidjećemo da li će političke elite iskoristiti taj momentum da se očuva i ojača projekat ujedinjene Evrope, najvažniji od njenog postanka. Razumijemo potrebu Evropske unije da otkloni uzroke krize kroz koje prolazi, ali ne mislimo da je odgovor u zaustavljanju ili ozbiljnijem usporavanju ujedinjenja Evrope", kazao je on. 

Đukanović je bio glavni govornik i na svečanosti povodom obilježavanja 200 godina od dolaska prve crnogorske porodice u Argentinu, u čuvenoj palati Hoze de San Martin.

Prilikom predsjednikove posjete potpisan je i Sporazum o saradnji u oblasti kulture između Crne Gore i Argentine, a planirana je i posjeta provinciji Ćako gdje je prije 100 godina osnovana prva kolonija La Montenegrina.

I. Pejović

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније