Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

10. 12. 2018. 17:42   >>  17:17

BRAJOVIĆ U RUMUNIJI

CG najbrže napreduje ka EU

Tokom predstojećeg polugodišnjeg predsjedavanja Rumunije Savjetom Evropske unije treba koristiti sve resurse parlamentarne diplomatije, u interesu napretka Crne Gore i Zapadnog Balkana ka EU, ali i za jačanje ekonomske saradnje dvije zemlje, saglasili su se predsjednik Skupštine Ivan Brajović i predsjednici oba doma rumunskog parlamenta Nikola Dragnea i Kalin Tarićeanu.

Brajović koji boravi u Bukureštu na poziv predsjednika Predstavničkog doma Nikolae Dragnee, akcentovao je Rumuniju kao treću državu zaredom koja nakon Bugarske i Austrije predsjedava Savjetom EU, a koja odlično poznaje prilike u regionu, podržava proširenje i razumije važnost članstva Crne Gore i Zapadnog Balkana u Uniji.

Predsjednik Skupštine je istakao očekivanje da naša zemlja otvori posljednje pregovaračko poglavlje 8 u prvoj polovini 2019. tokom rumunskog predsjedavanja Savjetom EU.

U razgovoru sa predsjednikom Predstavničkog doma Rumunije bilo je riječi o mogućnosti intenziviranja parlamentarne saradnje dvije države, kao i u oblasti energetike, prosvjete, turizma i kulture.

Dragnea je takođe istakao interes jačanja saradnje na nivou lokalnih uprava.

“Crna Gora je napravila najviše koraka i najbrže napredovala ka Evropskoj uniji, a Rumunija će joj i tokom svog predsjedavanja pružati podršku na tom putu”, rekao je predsjednik rumunskog Senata Kalin Tarićeanu na sastanku sa predsjednikom Brajovićem.

Tarićeanu je ponudio podršku Crnoj Gori i prenošenjem evropskih iskustava Rumunije, kako bi naša zemlja na najbolji način iskoristila svoje razvojne potencijale.

“Crna Gora i Rumunija imaju zajednički spisak tema i oblasti u kojima je moguće ostvariti unaprjeđenje saradnje”, zaključeno je na sastanku predsjednika Brajovića i Tarićeanua.

Predsjednika Skupštine Crne Gore očekuju sastanci i sa drugim zvaničnicima Rumunije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније