Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

06. 12. 2018. 19:00   >>  22:52 6

HAN SMATRA

"Zemlje regiona teško istovremeno u EU"

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han poručio je kako je malo vjerovatno da će zapadnobalkanska šestorka zajedno ući u Uniju, ali da je neophodno da kod pristupanja prva i šesta zemlja imaju realnu perspektivu.

Han je, na skupu Saveza EU zaposlenih u javnom sektoru u Beču, saopštio da uvođenje taksi od 100 odsto na srpsku robu od strane Prištine, nije bio potez koji je doprinio stabilnosti i prosperitetu regionu, već je potvrdio koliko je krha situacija na Balkanu.

Istovremeno je podvukao da EU ne želi da uvozi neriješene sporove.

"Svaka zemlja mora riješiti bilateralne konflikte sa svojim susjedima. EU ima najsnažniji uticaj tokom pregovora, ali gotovo nikakav uticaj kada neko postane član. Zbog toga EU u svakom slučaju kod novih članica ne želi da doživi nikakva iznenađenja", objasnio je Han.

Jasan stav EU po tom pitanju, prema njegovim riječima, već je izazvao "dinamiku", ukazujući na primjer rješavanja spora oko imena Makedonije. Kritiku je Han uputio pojedinim zemljama regiona po pitanju borbe protiv korupcije.

"Često se stiče uticak da su uhvaćene 'male ribe', dok se gotovo ništa ne čuje o djelovanju protiv 'velikih riba' na visokom i najvišem nivou. A kada se za to čuje, onda pogođena osoba napusti zemlju, u prekograničnoj saradnji, koja funkcioniše na način kakav bi se želio u brojnim oblastima", kazao je Han, aludirajući na slučaj bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog koji je pobjegao u Mađarsku.

Han je apelovao na sve zemlje Zapadnog Balkana da doprinesu da etničke razlike u budućnosti ne budu linije razdvajanja u društvu. Podsjetio je da je slogan EU "ujedinjeni u diverzitetu", dodajući da se tenzije moraju transformisati u nešto pozitivno.

Na skupu u Beču učestvovali su i predstavnici sindikata sa Zapadnog Balkana koji su ukazali da je najveći problem regiona odliv mozgova, kao i težak položaj sindikata, prenosi Tanjug.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније