Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

06. 12. 2018. 14:25 >> 14:07
4

NA ODBORU OCIJENJENO

Žene i dalje neravnopravne

Žene su marginalizovane i ne ostvaruju svoja prava kao muškarci, jer vjekovima postoji neravnopravna raspodjela moći među polovima, ocijenjeno je na sjednici skupštinskog Odbora za rodnu ravnopravnost.

Odbor je današnju sjednicu posvetio 6. novembru 1943. godine, kada je u Kolašinu osnovan Antifašistički front žena (AFŽ) Crne Gore i Boke.

Predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost, Nada Drobnjak rekla je da je AFŽ otvorio put ka ostvarivanju cilja ravnopravnosti žena i muškaraca u Crnoj Gori.

"To je važan dan za sve nas koji promišljamo o ravnopravnosti, o jednakim šansama u životu za muškarce i žene", rekla je Drobnjak.

Prema njenim riječima, žene su i dalje marginalizovane i ne ostvaruju svoja prava kao muškarci, "jer vjekovima postoji neravnopravna raspodjela moći među polovima".

"Danas je lako izaći na izbore. Dobijemo poziv, odemo i glasamo. Ali ne smijemo zaboraviti da je početak aktivne borbe za to pravo bilo od članica AFŽ-a. One su se izborile da 1945. dobijemo i aktivno i pasivno pravo, da imamamo pravo na obrazovanje i na rad", kazala je Drobnjak.

Ona je navela imena žena koje su bile liderke u tom procesu.

Podsjetila je da je u narodno-oslobodilačkom ratu iz Crne Gore učestvovalo 2.546 žena, od kojih je 483 poginulo a da ih je osam iz drugog svjetskog rata izašlo kao narodne heroine.

"To su žene koje ne smijemo da zaboravimo. One su poturile svoja ramena da stojimo danas na ovom pijedestalu na kojem jesmo i zato s dužnim poštovanjem sjećanje na njih i na njihovu borbu i rezultate", navela je Drobnjak.

I danas zarobljene kućnim poslovima kao u socijalizmu

Direktorka NVO Nova - Centar za feminističku kulturu Nataša Nelević predstavila je dvadesetak fotografija sa izložbe "Drugarice - ženski pokret u Crnoj Gori 1943 - 1953", kojom su, kako je rekla, pokušali da isprave istorijsku nepravdu.

Prema njenim riječima, važno je da se svi sjećaju AFŽ-a.

"Naslijeđe se ne tiče prošlosti već sadašnjosti i budućnosti. Ono je tu kao propitivanje sadašnje zapitanosti. Sjećanje na AFŽ ne treba radi nostalgije već da bismo razumijevajući njihove cljeve i prepreke, mogli da odredimo smjerove buduće borbe na ravnopravnosti", kazala je Nelević.

Prema njenim riječima, bez obzira na veliku razliku koja danas dijeli žene od onih u socijalizmu, u pogledu komfora, one su i danas zarobljene kućnim poslovima kao u socijalizmu.

"Mnoge feministkinje smatraju da to pitanje nije riješeno danas, i da se ne zavaravamo da je to pitanje riješeno ako živimo bolje", poručila je Nelević.

Ona je rekla da je AFŽ radio na principima masivnosti, kao i solidarnost i aktivizam. "Upravo, masivnost, solidarnost i aktivizam nam fale", zaključila je Nelević.

Poslanicu da može zamijeniti samo poslanica

Poslanica Demokratske partije socijalista, Branka Tanasijević govorila o istorijatu AFŽ-a o kojem se, kako je rekla malo zna.

"Nikada ne smijemo zaboraviti da su te žene ostvarile političke i građanske slobode i omogućile nam da budemo ono što jesmo", rekla je Tanasijević.

Prema njenim riječima, crnogorska žena je zbog svoje posebnosti bila inspiracija mnogim umjetnicima.

Kako je kazala, broj žena u parlamentu se značajno povećao u odnosu na porethodni period ali u Skuštini i dalje nema dovoljno žena.

"Bitno je što je izbornim zakonodavstvom regulisano da kada žena ode iz parlamenta može je zamijeniti samo žena", poručila je Tanasijević.

AFŽ je, kako je kazala, otvorio je put ka ostvarivanju cilja ravnopravnosti žena i muškaraca u Crnoj Gori.

Poslanica Aleksandra Vuković rekla je da su žene AFŽ-a bile one koje su znale i imale za šta da se bore.

"Zato mislim da je njihova oporuka za nas jako važna", rekla je Vuković.

Ona je pitala da li je snaga žene bila toliko moćna da je predstavljala opasnost za jednopartiski sistem.

"Nikad i ni zbog čega ne bismo trebali da dozvolimo da splasne naša energija, ma sa kakvim se problemima suočavale i na kakve god prepreke nailazile jer je u suština da budemo žena a biti žena znači biti hrabar, dostojansven i jak", zaključila je Vuković.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније