Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

06. 12. 2018. 12:53   >>  12:32 8

SNS BAKOVIĆU

"Zaštitite nas od očigledne diskriminacije"

Srpski nacionalni savjet Crne Gore (SNS) i nevladine organizacije koje se u svojim aktivnostima zalažu za očuvanje srpskog nacionalnog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta obratile su se Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućku Bakoviću sa zahtjevom da ih zaštiti od, kako su kazali, očigledne diskriminacije, koju su obrazložili u sedam tačaka.

"Zakon o manjinskim pravima i slobodama, donesen maja 2017. godine, još uvijek nije u potpunosti implementiran (rok je bio novembar 2017. godine), pa tako nije u 2018. godini došlo do raspodjele sredstava u Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, zbog čega je veliki broj organizacija i pojedinaca ostao bez mogućnosti da kroz projekte o zaštiti identiteta nastavi sa svojim aktivnostima, i zbog čega postoji realna mogućnost da se sredstva izdvojena za ovu namjenu u 2018. godinu ne podijele kako je zakonom predviđeno, već da se krajem decembra, u skladu sa zakonom, vrate Budžetu", navodi se u prvoj tački obrazloženja.

Iz Srpskog nacionalnog savjeta dalje navode da novoformirani Upravni odbor Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, po mnogim tumačenjima nije izabran u skladu sa zakonom. Upozoravaju da to može dovesti do poništavanja važnih odluka tog organa.

Kao treće dodaju da je novoformirani Upravni odbor 3. decembra raspisao konkurs za raspodjelu sredstava za 2018. godinu sa rokom prijavljivanja od deset dana, pri čemu, kako su kazali, nije ostavljen rok za dopunu dokumentacije. Zbog kratkoće roka to smatraju protivzakonitim. 

"Očiglednost diskriminiacije" obrazlažu i time što je, kako navode, novoformirani Upravni odbor raspisao konkurs za raspodjelu sredstava u 2018. godini a da još uvijek nije u punom sastavu izabrana zakonom predviđena komisija za vrednovanje projekata.

"Tvrdimo da je ovako nedopustiva sporost administracije (produženje implemenacije Zakona o manjinskim pravima i slobodama za više od godinu dana), urađena smišljeno i na štetu srpskog naroda u Crnoj Gori, kako bi se onemogućile srpske organizacije na čelu sa Srpskim nacionalnim savjetom da obavljaju svoje redovne aktivnosti i posebno da ostanu u funkciji srpski mediji (Srpski radio, Srpska televizija, portal 'Srpske novine CG', časopis 'Srpske novine' i Književna zadruga Srpskog nacionalnog savjeta). Naše stavove potvrđuje i činjenica da nijedan srpski projekat nije prihvaćen na konkursima u ministarstvima i državnim institucijama, i u najvećem dijelu lokalnih uprava, gdje vlast organizuje vladajuća koalicija", navodi se u zahtjevu SNS-a Bakoviću.

"Očiglednost diskriminacije" srpskog naroda u Crnoj Gori obrazlažu i time što, kako navode, u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava nema nijednog zaposlenog Srbina.

"Novoformirani Upravni odbor Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, na svojoj posljednjoj sjednici 3.12.2018. godine, proglasio se nenadležnim da potvrdi dva puta donesenu odluku ranijeg saziva Upravnog odbora Fonda, da se po konkursu Druge raspodjele Srpskom nacionalnom savjetu Crne Gore, za projekat 'Izdavačka djelatnost' dodjeli 14.400 eura. Ovakav postupak tumačimo kao najavljenu kaznu prema Srpskom nacionalnom savjetu", navode iz SNS-a.

Srpski nacionalni savjet zamolio je Bakovića da hitno postupi po njihovom zahtjevu.

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније