Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

06. 12. 2018. 12:38 >> 12:14

PREDSTAVNICI PARLAMENTA U POLJSKOJ

CG prepoznata po stvaranju povoljnog ambijenta

Crna Gora je prepoznata po stvaranju povoljnog ambijenta za unaprijeđenje konkurentnosti, a tržišne reforme, kroz poreske olakšice, dovode privatni sektor u dominantan položaj, ocijenjeno je na sastanku predstavnika grupa prijateljstva crnogorskog i poljskog parlamenta.

"Tržišne reforme, izražene kroz poreske olakšice, dovode razvoj privatnog sektora u dominantan položaj, tako da Crna Gora i Poljska mogu međusobno učiti i uporedo razvijati saradnju", kazali su predstavnici crnogorskog i poljskog parlamenta.

Potpredsjednik parlamenta Poljske, Rišard Terlecki je, na sastanku sa potpredsjednikom crnogorske Skupštine i predsjednikom Grupe prijateljstva Branimirom Gvozdenovićem, rekao da uzvratna posjeta crnogorskih kolega institucijama Poljske predstavlja potvrdu sve intezivnijeg političkog dijaloga i parlamentarane saradnje.

„Posjeta ima za cilj da konkretnim projektnim idejama u oblasti digitalne ekonomije, energetike i turizma uspostavi kontinuitet saradnje dvije prijateljske države“, kazao je Terlecki.

Iz crnogorske Skupštine je saopšteno da je poljska Grupa prijateljstva ocijenila da Crna Gora predstavlja pouzdanog činioca stabilnosti u regionu i da je prepoznata kao država koja prednjači na putu integracija.

Gvozdenović je podsjetio na važnost podrške koju Poljska pruža integraciji država Zapadnog Balkana u evropske i evroatlantske strukture.

Predstavnici Odbora za poslove Evropske unije (EU) poljskog parlamenta kazali su da je važno da se koriste evropski fondovi, u okviru kojih je Poljska prepoznata kao jedna od najefikasnijih evropskih država u povlačenju velikih raspoloživih sredstava za razvoj njenih prioritetnih oblasti vezanih za smanjenje stope nezaposlenosti, infrastrukturu i ljudske resurse.

Gvozdenović je saopštio da iskustva i znanja Poljske u tim procesima znatno doprinose Crnoj Gori u povećanju obima iskorišćenosti predpristupnih fondova iz kojih država crpi značajan udio za razvoj novih projekata na lokalnom i državnom nivou.

Ministarstvo za preduzetništvo i tehnologiju informisalo je članove crnogorske skupštinske delegacije o načinima unaprijeđenja podsticajnih mjera u oblasti preduzetništva, razvoja novih tehnologija i stvaranja uslova za snaženje investicija u Poljskoj.

Tokom sastanka sa predstavnicima Malopolskog vojvodstva konstatovano je da je umrežavanje gradova Crne Gore i Poljske, na principu bratimljenja, od velikog značaja za razvoj turizma i privredne saradnje na lokalnom nivou, jačanja solidarnosti i uopšte kvaliteta života njihovih građana.

„Vidan je napredak koji je Crna Gora napravila posljednjih godina, kao jedna od najatraktivnijih destinacija na Jadranu, koja je pored prirodnih ljepota i resursa, uspjela obezbijediti i poreske pogodnosti za nova ulaganja što je rezultiralo privlačenje ozbiljnih stranih investitora u sektoru hotelijerstva“, saopštili su predstavnici Ministarstva sporta i turizma Poljske.

Konstatovan je i napredak u sve većem broju poljskih turista koji bilježe rast posjeta Crnoj Gori, zbog postojanje direktne avio-linije na relaciji Podgorica – Varšava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније