Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

03. 12. 2018. 12:25 >> 12:06
6

RADUNOVIĆ SAOPŠTIO

Rad novog odbora pod znakom pitanja

Postupanje prema poslanicima Demokratskog fronta (DF) dovodi do suspenzije rada Odbora za reformu izbornog zakonodavstvo i čitavog procesa, kazao je poslanik tog saveza Slaven Radunović.


On je to kazao na sastanku Konferencije parlamentarnih odbora za evropske integracije država obuhvaćenih procesom stabilizacije i pridruživanja Jugoistočne Evrope koji se održava u Skupštini.

Radunović, predsjednik Odbora za evropske integracije koji je domaćin današnjeg sastanka, napustio je sjednicu nakon uvodnih izlaganja u znak protesta i solidarnosti sa poslanicima DF-a Nebojšom Medojevićem i Milanom Kneževićem.

Radunović je kazao da je nezapamćena i nezabilježena zloupotreba sistema u svrhu zastrašivanja protivnika dovela do toga da je poslanik DF uhapšen nakon sjednice parlamenta bez skidanja imuniteta, a drugi ostao u prostorijama Skupštine i izbjegao hapšenje.

"Ovakav potez nekoga iz državne administracije i vlasti dovodi do suspenzije rada radne grupe za izborno zakonodavstvo i čitavog procesa koji je Crna Gora željno isčekivala. To nije izbor DF-a, niti velikog dijela ljudi iz vlasti, ali jeste nekog ko ne želi dobro Crnoj Gori", rekao je Radunović.

On je kazao da ne želi da optužuje cijelu Demokratsku partiju socijalista (DPS) jer je, kako je naveo, svjedok da neki iz vlasti to što se dešava ne odobravaju i da im nije jasno kakao je zloupotebljena pravosudna i tužilačka funckija.

Prema njegovim riječima, ovo što se desilo ne može da ulije povjernje građanima u poruke koje stižu iz Brisela i koje govOre kako treba usvajati standarde i da će u Crnoj Gori biti bolje.

"Teško da će biti bolja dok se nešto krupno u Crnoj Gori ne promijeni, a za to je potrebno da EU prekine da žmuri“, poručio je Radunović i dodao da je Knežević pozvao sve učesnike sastanka da ga kasnije posjete.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović kazao da se parlament nalazi pred još jednim izazovom vezanim za obaveze poslanika pred sudskom vlasću.

"Uvjeren sam da ćemo svi postupiti odgovorno i sa punom sviješću kako prema obavezamta tako i posljedicama koje pojedinci ali i institucije imaju pred građanima", rekao je Brajović.

Kako je dodao, siguran je da će to biti još jedan položen test crnogorskog društva u procesu dalje demokratizacije i poštovanje zakona.

Poslanik Socijaldemokratske partije, Ranko Krivokapić, rekao je da je imunitet poslanika osnovna zaštita od slobode govora i kritika koju upućuju insitucijama.

"Ovo je tipičan primjer kršenja parlamentarnih principa od jedne grane vlasti u ovom slučaju sudske i tužilačke vlasti nad parlamentarnom. Ako ne možemo zaštititi slobodu govora poslanika, čemu se onda mogu nadati građani", pitao je Krivokapić.

On je rekao da se mora štiti sloboda govora i zatražio da se Skupštine odredi prema tom pitanju.

"To moramo da uradimo mi parlamentarci, da ne budemo robovi ni sudstva ni tužilaštva",kazao je Krivokapić.

Nezavisni poslanik Neđeljko Rudović solidarisao se sa poslanicima DF-a.

"Naša je dužnost da stanemo u odbranu nečega što smatarmo fundamentalnim pravom na kojem se bazira i EU u kojoj svi želimo da budemo što prije“, rekao je Rudović.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније