Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ rtcg.me ]

30. 11. 2018. 13:20 >> 18:09
4

REAKCIJE

Opozicija osudila hapšenje Medojevića

Socijalistička narodna partija Crne Gore najoštrije osuđuje hapšenje Nebojše Medojevića, predsjednika Pokreta za promjene i narodnog poslanika. Nimalo evropski i nimalo demokratski, poručili su. Hapšenje je osudila i Prava Crna Gora. Oni ocjenjuju da je hapšenje politički motivisano i suprotno čak i domaćoj pravnoj praksi.

"Umjesto da se u društvu, opterećenom podjelama, uspostavi i zaživi dijalog i poradi zajednički na strategiji izlaska iz duboke društveno-ekonomske krize, aktuelna vlast demonstrira silu prema političkim neistomišljenicima", navodi se u saopštenju.

Šteta učinjena ovakvim činom je, kako su kazali, već nenadoknadiva.

"Hapšenjem narodnog poslanika nakon završetka sjednice parlamenta, mimo svih zakonskih procedura, upućuje se poruka svim segmentima društva da je brutalna sila dozvoljena i da se uvodi opšte bezakonje u političkim obračunima", ističu iz SNP-a.

Poručuju, "nimalo evropski i nimalo demokratski".

Prava Crna Gora: Hapšenje Medojevića politički motivisano

Hapšenje jednog od lidera Demokratskog fronta osudila je i Prava Crna Gora. Oni ocjenjuju da je hapšenje politički motivisano i suprotno čak i domaćoj pravnoj praksi.

"S tim u vezi, vodeći se logikom: kad jednom krenu da hapse opozicione predstavnike, onda više nemamo prava na razlike u političkim stavovima i mišljenjima", navodi se u saopštenju.

Oni poručuju da je crnogorska skupština "nažalost postala isključivo paravan za demokratiju, tačnije poligon u kom se simulira slobodna riječ, dok sa druge strane vrata policija zvecka sa lisicama i oružjem".

Dakle, pokazalo se da je želja DPS-a da opoziciji ponudi fer i ravnopravne uslove kroz skupštinske odbore zapravo bila farsa i danajski dar.

Prava Crna Gora poziva prijatelje iz Demokratskog Fronta, kako su kazali, stavljajući sada po strani razlike u političkom pristupu, da što prije, za dobrobit čitavog društva, a ne samo gospodina Medojevića, napuste klopku zvanu Parlament i njegova radna tijela.

"Da pod hitno, kao stranka čiji je poslanik uhapšen, iniciraju veliki sastanak opozicije i svih slobodnih segmenata društva, na kome bi sinhronizovali djelovanje, makar to bilo samo u ovom slučaju – slučaju bez presedana", zaključuje se u saopštenju.

Hapšenje Medojevića osudile su i Demokrate

"Bez obzira kakvo mišljenje imamo o gospodinu Medojeviću, bez obzira što je zajedno sa kolegama i DPS-om bio autor najprljavijih afera i podmetanja na račun Demokrata i njenog predsjednika, štiteći principe, pravni poredak i pokazujući opozicionu solidarnost, osuđujemo hapšenje gospodina Medojevića koje se desilo u gluvo doba noći. Zaista je nedopustivo i degutantno da se, suprotno demokratskim načelima i evropskoj praksi, poslanik kao nosilac imuniteta lišava slobode, i to u trenucima dok se šef organizovane kriminalne grupe i tvorac DPS-a, Svetozar Marović, slobodno šeta Beogradom, izigravajući pravdu i smijući se građanima Crne Gore u lice", poručile su Demokrate.

Demos: Potencijalno riskantna dalja događanja

"Smatramo da sa svih strana i od svih učesnika ove teške situacije treba da se ulože napori da bi se poslanik Medojević oslobodio, a da se svi dalji mogući postupci odvijaju na postulatima slobode poslanika, ustavnih i ljudskih prava", navodi se u saopštenju.

"U nastalim, vrlo osjetljivim okolnostima treba razmotriti i mogućnost održavanja posebne sjednice Skupštine Crne Gore na kojoj bi se utvrdile sve činjenice, javni stavovi i zahtjevi povodom hapšenja poslanika", prijedlog je predstavika Demosa.

URA 

Hapšenjem Medojevića poslata jasna poruka i slaganje sa "orvelovskim načelom da su u Crnoj Gori neki jednakiji od drugih".

„Dok vođe kriminalnih organizacija slobodno ispijaju kafe po susjednim državama i meditiraju kako bi sanirali depresivnost, režim zube pokazuje neistomišljenicima i na taj način zemlju drže van svih tekovina slobodne Evrope i svijeta“, zaključili su iz URA-e.

SDP: Imunitet poslanika sredstvo odbrane suvereniteta

"Sloboda govora poslanika je temeljna demokratska odbrana suvereniteta građana koji su ga birali. Sredstvo za odbranu suvereniteta građana je imunitet poslanika nad kojim ne mogu biti sprovedene radnje pritvaranja – lišenja slobode bez odluke Skupštine Crne Gore", soapšteno je iz SDP-a povodom hapšenja Medojevića.

Kako su istakli, poslanici su birani od naroda da izražavaju mišljenje a ne da dokazuju.

"Dokazivanje je posao onih koji gone , tuže i sude. Pritvaranje bilo kog poslanika , Predsjednika Crne Gore, Predsjednika Vlade ili ministara, predsjednika Vrhovnog Suda , Vrhovnog državnog tužioca, koji imaju isti tip imuniteta, bez odluke Skupštine Crne Gore, je kršenje Ustava i rušenje temelja parlamentarizma u Crnoj Gori. Ili će Skupština vratiti sudsku vlast poštovanju Ustava ili će nestati sloboda izražavanja mišljenja poslanika a time i gašenje glasa naroda", poručili su iz SDP-a.

 

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније