Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

29. 11. 2018. 13:13 >> 13:06
2

EVROPSKI PARLAMENT

Podržan Izvještaj o Crnoj Gori

Poslanici Evropskog parlamenta podržali su danas izvještaj o Crnoj Gori za prošlu godinu.

Za izvještaj su glasala 484 poslanika, 84 su bila protiv, dok je njih 63 bilo uzdržano.

U rezoluciji o Crnoj Gori izvjestioca Čarlsa Tanoka navodi se da ta zemlja predvodi u procesu pristupanja EU na Zapadnom Balkanu ali da se, iako je stabilna zemlja i godinama u dobrim odnosima sa susjedima, politička situacija u zemlji pogoršala u posljednje dve godine nakon pokušaja državnog udara 2016.

Crna Gora je u rezoluciji Evropskog parlamenta pohvaljena zbog napretka u mnogim sektorima - borbi protiv korupcije, e-upravi, transparentnosti.

Istovremeno se od opozicionih partija u Crnoj Gori traži da prestanu da bojkotuju rad parlamenta i pozivaju se svi politički akteri da ulože više napora u cilju postizanja pravog političkog dijaloga.

Takođe se izražava žaljenje zbog nedostatka napretka u borbi protiv trgovine ljudima i unapređenja medijske slobode u Crnoj Gori.

Izvjestilac Čarls Tanok ranije je kazao da “zemlja dobro napreduje i da je Crna Gora i dalje vodeći kandidat za sljedeću članicu EU.

"Vidimo da zemlja dobro napreduje, 31 od 33 poglavlja je otvoreno, a Vlada Crne Gore se uključila punom snagom u demokratski proces, a takođe postoji snažna podrška javnosti za pristupanje EU", rekao je Tanok.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han, podsjećamo, kazao je da je Crna Gora učinila snažne korake kada je riječ o institucionalnom okviru koji je u zemlji ustanovljen.

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su danas u Briselu i rezolucije o izvještajima o Srbiji, Makedoniji, Albaniji i Kosovu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније