Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

29. 11. 2018. 13:21 >> 13:02

VUJANOVIĆ SMATRA

"Budućnost EU nije u zajedničkoj državi članica"

Članice Evropske Unije ne smiju da izgube svoju prepoznatljivost, koju bi ugrozila jaka administracija EU uz odricanje od suverentiteta, ocijenio je bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na Panelu o budućnosti Unije u Rigi. On je naglasio da ne smatra da je budućnost Unije u mogućnosti stvaranja zajedničke države zemalja članica.

Bivši predsjednik Crne Gore je kazao da odgovor na pitanje "da li EU može i treba da postane zajednička država" podrazumijeva da se sagledaju razlozi i ciljevi njenog osnivanja, kao i vrijednosti koje je Unija postigla.

"Ciljevi osnivanja EU su postizanje trajnog mira i stabilnosti koji treba da se obezbjede uspostavljanjem novog poretka utemeljenog na zajedničkim interesima i sporazumima koji će jačati vladavinu prava i jednakost medju svim državama i gradjanima. Zato je EU utemeljena u jednakom interesu svih njenih članica ali i u jednakom interesu svih njenih gradjana. Jednakost i zajednički interes su nesumnjivi temelji EU", saopštio je Vujanović.

On je rekao da su instrumenti za ostvarivanje ciljeva EU u jedinstvenom unutrašnjem tržištu, slobodi kretanja unutar  unutrašnjoj sigurnosti građana  i njena zajednička spoljna i odbranbena politika.

"Jednom riječju EU je globalno moćna i globalno vrijedan partner čija perspektiva mora da bude samo u očuvanju i daljem jačanju. I za jedno i za drugo neophodno je da se EU proširuje. U ostalom proširenje EU je jedan od temeljnih principa ove unije", smatra Vujanović.

On je poručio da se brojna otvorena pitanja i izazovi se mogu i moraju rješavati uz proces proširenja.

"Da li je budućnost EU u jačanju administracije EU uz mogućnost stvaranja zajedničke države? Ubjedjen sam da nije. Svaka država treba da doprinese različitosti i da ne ometa funkcionisanje EU. Članice unije ne smiju da izgube svoju prepoznatljivist koju bi ugrozila jaka administracija uz odricanje od suvereniteta. Zato EU ne treba da jača u smislu prerastanja u jednu državu Takodje, ponoviću, članice ne smiju da ugroze funkcionisanje i efikasnost EU", kazao je Vujanović.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније