Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me ]

23. 11. 2018. 11:15   >>  20:35 24

BOŠKOVIĆ PORUČIO

CG je prijatelj svakoj zemlji regiona

Crna Gora je prijatelj i partner svakoj državi regiona, poručio je ministar odbrane Predrag Bošković.

Komentarišući izjave srpskog kolege Aleksandra Vulina, te predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, nakon stavova Crne Gore u vezi s članstvom Kosova u Interpolu, Bošković je rekao da se u regionu pojavljuje retorika nalik onoj iz 90-ih godina.

"Crna Gora je naucila lekcije da ne želi da bude dio tih procesa. Bilo koji državni funkcioner Crne Gore nikada nije uvredljivo komentarisao procese u regionu", rekao je Bošković novinarima u hangaru vojnog aerodroma Knjaz Danilo u Podgorici.

On je poručio da Crna Gora ne želi da se miješa u unutrašnja pitanja bilo koje države regiona.

"Zaista smo prijatelji i partneri svakoj državi u regionu. Ima ona narodna - izjave koje se izgovaraju više govore o onima koji govore, a ne o onima kojima su izgovorene", rekao je Bošković.

Govoreći o Vojsci Crne Gore, Bošković je rekao da je podmlađen kadar, pa je prosječna starost smanjena sa 41 na 38 godina, a da je cilj prosjek spustiti ispod 35 godina, kako bi bili lideri u podmlađivanju kadra.

On je saopštio da neće biti zadovoljan ako, kada izađe iz VCG, prosjek godina ne bude ispod 35.

Ponovio je da se razmišlja o izmještanju vazduhoplovstva iz Podgorice, te da se kao moguće lokacije razmatraju Nikšić i Berane.

Bošković je rekao da bi Vojska Crne Gore trebalo da bude primjerena svojoj državi.

"Kada je formiran vojni aerodrom, postojala je samo jedna aviokompanija - JAT. Sada ih ima preko 40. Promijenili su se uslovi za rad vojske. Izazov je dužina piste u Nikšiću, uzećemo sve u obzir. I dobre i loše tačke oba aerodroma i donijeti odluku", rekao je Bošković.

On je istakao da će, kad je riječ o poligonu na Sinjajevini, pokazati da je ekološka zaštita na najvećem nivou. Nova dva helikoptera, kako je rekao, nijesu naoružana već su usmjerena na civilne potrebe stanovništva.

Tako su ove godine, kako je rekao, korišćena za gašenje požara na primorju tokom avgusta. 

Dva puta godišnje, kako je najavio, uvodiće vojnike po ugovoru, te da će do 50 momaka i djevojaka za početak imati priliku da služi dobrovoljno vojni rok.

"Spremni smo da pokrenemo pitanje uvođenja rezervnog sastava, koji bi za početak bio od ljudi koji su dobrovoljno služili vojni rok", rekao je Bošković.

Poseban fokus, kako je saopštio, biće na razvoju sajber kapaciteta u cilju prevencije napada i zaštite informacija, a u skladu sa NATO ciljevima.

Zaštita vazdušnog prostora, prema riječima Boškovića, veoma je važna za Crnu Goru, navodeći da planiraju nabavku 67 lakooklopnih vozila.

Najavio je ministar Bošković i da bi u septembru naredne godine, na teritoriji Crne Gore, trebalo da bude izvedena vojna vježba planinskog ratovanja, na kojoj će učestvovati Austrija, Slovenija, Makedonija...

O. Zogović - I. Pejović

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније