Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

20. 11. 2018. 18:34 >> 18:20
2

U LONDONU

Obilježeno 140 godina od diplomatskih odnosa CG i UK

Ambasada Crne Gore u Londonu u saradnji sa britanskim ministarstvom vanjskih poslova, organizovala je sinoć proslavu 140. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva.

Ovim povodom je, u Lokarno salonu FCO-a upriličen prijem i koncert crnogorskog klasičnog gitariste Miloša Karadaglića.

Goste su pozdravili ambasador Crne Gore u Ujedinjenom Kraljevstvu Borislav Banović i šef Odjeljenja za Zapadni Balkan u FCO-u ambasador Endrju Pejdž.

Banović je podsjetio na tradicionalno prijateljstvo i razvoj odnosa dviju država od Berlinskog kongresa 1878. godine, kada je UK priznalo nezavisnu državu Crnu Goru, te već naredne godine uputilo ambasadora na Cetinje.

“Ocijenio je da se odlični politički odnosi reflektuju i kroz sve čvršće ekonomske, kulturne i druge veze, kao i strateško partnerstvo u NATO-u”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Ambasador Pejdž je istakao da proslava ovog istorijskog jubileja oslikava snažno partnerstvo i odličnu saradnju Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva.

U susret svečanom prijemu i koncertu povodom ovog značajnog jubileja, britanski ministar za Evropu, Ser Alan Dankan je kazao da je Crna Gora veliki prijatelj, ključan saveznik NATO-a i evropski partner.

“Sa kojim dijelimo mnoštvo zajedničkih ciljeva i izazova. Velika Britanija ima vrlo poseban, istorijski i dugogodišnji odnos s Crnom Gorom, koji želimo dalje ojačati u godinama pred nama”, naveo je on.

U sklopu ceremonije obilježavanja 140. godišnjice upriličena je i izložba kratkih priča profesora Keneta Morisona o istorijskim ličnostima koje su dale snažan doprinos povezivanju dviju država i naroda.

Događaju je prisustvovalo preko 200 gostiju među kojima su bili predstavnici diplomatskog kora, članovi oba doma britanskog Parlamenta i zvaničnici iz drugih institucija UK, predstavnici poslovne i akademske zajednice, kao i crnogorski iseljenici u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније