Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

18. 11. 2018. 19:12 >> 18:48

GODIŠNJICA OSNIVANJA

Uz Žensku političku mrežu više ništa nije isto

U Crnoj Gori, nakon formiranja Ženske političke mreže (ŽPM), više ništa nije isto, saopšteno je povodom godišnjice njenog formiranja.

Navodi se da su žene iz 16 političkih partija u Crnoj Gori u novembru prošle godine, u vrijeme najveće političke krize i bojkota parlamenta, formirale ŽPM, uz podršku Delegacije Evropske unije (EU) i Kancelarije UNDP u Podgorici.

Kako je saopšteno, ŽPM se odmah latila možda najtežeg posla u Crnoj Gori – mijenjanja predrasuda i stereotipa, kako bi se izborila za ravnopravnost žena i razvijanje politike jednakih šansi.

"U startu smo, okupljajući predstavnice svih partija, dokazale da i najžešći politički protivnici mogu zajedno da rade kako bi se i u praksi ostvarila Ustavom zagarantovana ravnopravnost muškaraca i žena", kazali su iz ŽPM.

Rezultat su, kako navode, zajednički zahtjevi žena iz svih političkih stranaka, kojima se traže izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika kroz uvođenje.

Zahtjevi ŽPM su kvote od 40 odsto žena na izbornim listama, obaveze da se u redosledu na izbornoj listi među svaka tri kandidata mora naći najmanje jedna žena, kao i mjere ravnopravne zastupljenosti žena i muškaraca u organima za sprovođenje izbora.

ŽPM zatražila je i izmjene Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kojima su predviđeni finansijski podsticaji za partije u vidu više opredijeljenog novca za svako mjesto poslanice, te za finansijsku podršku ženskim organizacijama unutar partija.

"Od formiranja do danas, ŽPM je razgovarala sa gotovo svim liderima političkih partija, a svim sastancima su prisustvovali i predstavnici Delegacije EU i sistema UN u Crnoj Gori", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je ŽPM u oktobru upriličila je svečani događaj na kom je predstavila rezultate dosadašnjeg rada i najavila predstojeću kampanju za unapređenje položaja žena u političkom, ekonomskom i porodičnom životu.

U sferi ekonomskog osnaživanja žena, ŽPM je pokrenula akciju za uvođenje mehanizma za podršku ženskom preduzetništvu na lokalnom nivou, koja je počela u decembru ptošl godine, na konferenciji kojoj je prisustvovalo više od 150 odbornica iz cijele Crne Gore.

"Mjesec od pokretanja akcije, nakon niza sastanaka, analiza i lobiranja – uspjele smo, jer je prvo šest, a pitom još dvije opštine, u svojim budžet opredijelilo sredstva za žensko preduzetništvo i za tu namjenu izdvojeno je 120 hiljada EUR", kaže se u saopštenju.

U pitanju su, kako je pojašnjeno, bespovratna sredstva koja ženama širom Crne Gore omogućavaju da započnu svoje male biznise.

U ŽPM očekuju da, u predstojećim razgovorima sa predsjednicima ostalih opštinama, ekonomsko osnaživanje žena, kroz program za žensko preduzetništvo, postane sastavni dio svih lokalnih budžeta.

ŽPM, kako se navodi, posebnu pažnju posvećuje i zaštiti žena od nasilja, pa su tako održani sastanci sa potpredsjednikom Vlade Zoranom Pažinom i ministrom unutrašnjih poslova Mevludinom Nuhodžićem, na kojima je dogovoreno da će se zajedno raditi na izmjeni seta zakona iz te oblasti.

U prvoj godini postojanja realizovana je i posjeta Evropskom parlamentu u Briselu, gdje su se članice Mreže sastale sa brojnim zvaničnicima od kojih je dobijena podrška aktivnostima za unapređenje položaja žena u Crnoj Gori.

ŽNP je, kako je saopšteno, u prvoj godini postojanja, pokazala kako se političke razlike prevazilaze radi opšteg dobra, kako politička kultura otvara vrata političkom dogovoru i kako više konsenzusa i kvalitetnih rješenja svima donosi dobro.

"Pokazale smo da Crna Gora, podrškom ŽPM, pravi krupne demokratske korake i investira u svoju evropsku budućnost. U Crnoj Gori, nakon formiranja Ženske političke mreže, više ništa nije isto", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније