Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Dijana Drašković, TVCG

16. 11. 2018. 20:34 >> 20:10
6

PRED POSLANICIMA

Rezolucija o PG skupštini krajem novembra

Rukovodeći se prevazilaženjem podjela u crnogorskom društvu, poslanici vladajuće koalicije uputili su predsjedniku Parlamenta Ivanu Brajoviću uputili Rezoluciju povodom 100. godišnjice takozvane Podgoričke skupštine, kojom traže poništenje svih njenih odluka. Smatraju da je nelegalnost i nezakonito konstituisanje "Podgoričke skupštine" formalno-pravni osnov za ništavnost njenih odluka, a rezolucija će se na dnevnom redu Skupštine naći najvjerovatnije krajem novembra.

Na mjestu gdje se danas nalazi spomenik Kralju Nikoli, preko puta zgrade crnogorskog Parlamenta, od 24. do 29. novembra 1918, odžavala se Podgorička skupština. Na osnovu njenih odluka, riješeno je da se Kraljevina Crna Gora, iako međunarodno priznata i jedna od pobjedničkih država u velikom ratu, prisajedini Kraljevini Srbiji i da kao njen dio, bez svog imena i međunarodnog subjektiviteta bude dio zajednice Srba, Hrvata i Slovenaca, a što je, protivno međunarodnom pravu, priznato i od tadašnjih velikih sila.

To piše, između ostalog, u prijedlogu Rezolucije povodom 100. godišnjice Podgoričke skupštine, koju su 42 poslanika vladajuće većine uputili predsjedniku parlamenta Ivanu Brajoviću. Na taj korak su se, kažu, odlučili u cilju prevazilaženja podjela u crnogorskom društvu, jer neki, kako ocjenjuju u DPS-u, zanemarivanjem nelagalnosti i nelegitimnosti Podgoričke Skupštine pokušavaju da dovedu u pitanje temelj državnog ustrojstva Crne Gore, njen suverenitet i nezavisnost.

"Rezolucijom želimo da istorijske fakte stavimo ponovo u prvi plan, u odnosu na opasnu politikantsku zloupotrebu jednog teškog perioda naše prošlosti, koji je rezultirao gubitkom državnosti i nasiljem nad slobodnom voljom naših građana. Da bismo potvrdili opredijeljenost ka prevazilaženju unutrašnjih podjela, ali i ka unapređenju dobrih medjudržavnih odnosa u regionu, u tekstu predloga rezolucije nijesmo dublje elaborirali lokalne i spoljnopolitičke motive koji su, u formi Podgoričke skupštine, omogućili perfidnu zloupotrebu projužnoslovenskih osjećaja građana Crne Gore u tom periodu", saopštio je danas Branimir Gvozdenović, potpredsjednik Skupštine i poslanik DPS-a.

Kao jedan od razloga predlaganja Rezolucije navodi se i činjenica da se 100 godina nakon tragične Podgoričke skupštine taj događaj pokušava zloupotrijebiti u dnevnopolitičke svrhe. Takođe, u dokumentu se navodi i da je nelegalnost i nezakonito konstituisanje Podgoričke skupštine pravni osnov za ništavnost svih njenih odluka.

"Očekujemo upravo da ona doprinese smanjenju tih podjela koje se na nacionalmom nivou postoje u Crnoj Gori i da jednom za svagda završimo tu priču tumačenja istorijskih činjenica onako kako kome odgovara, za ove ili one podjele, a uglavnom je to usmjereno protiv države Crne Gore i protiv onoga što su tekovine 21 maja", kaže za TVCG Nikola Zirojević iz Socijaldemokrata Crne Gore (SD).

Poslanici vladajuće koalcije smatraju i da je nelegalnom odlukom Podgoričke skupštine izvršena nasilna detronizacija kralja Nikole I i dinastije Petrović Njegoš. Omogućeno je, kako smatraju, i nezakonito i nekanonsko ukidanje autokefalnosti Crnogorske crkve.

"S ovom rezolucijom želimo da uradimo ono što Crnogorski liberali traže već dvadeset godina, što LP traži već četiri godine, da potpuno poništimo sve tadašnje odluke, iako su one naki način poništene referendumom 2006. godine", kazao je predsjednik Liberalne partije (LP) Andrija Popović.

U Socijaldemokratskoj partiji (SDP) smatraju da Prijedlog Rezolucije povodom 100. godišnjice Podgoričke skupštine primjerena forma da država iskaže svoje viđenje nakon vijeka od tog događaja.

U Demokratskom frontu (DF) navode da, iako se u uvodu deklaracije saopštava da se ona donosi u cilju prevazilaženja podjela, jasno je da je taj tekst upravo u funkciji produbljivanja jaza koji je odavno u Crnoj Gori prisutan.

Prijedlog Rezolucije biće na dnevnom redu Skupštine najvjerovatnije krajem novembra, a za usvajanje je potreban 41 glas.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније