Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

16. 11. 2018. 23:07   >>  22:47

MUP I ŽENSKA POLITIČKA MREŽA

Unaprijediti oblast borbe protiv nasilja

Ministarstvo unutrašnjih poslova otvoreno je za konstruktivne predloge za unapređenje stanja u oblasti porodičnog nasilja, saopšteno je nakon sastanka ministra Mevludina Nuhodžića sa delegacijom Ženkse političke mreže.

Nuhodžić se sasatao sa delegacijom Ženske političke mreže, koju su činile Snežana Jonica, Marija Ćatović, Nataša Vuković i Ivana Raščanin.

Sagledavajući ovu tematiku, sagovornici su se složili da kroz normativne izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o oružju, i podzakonskih akata koji su u nadležnosti MUP-a, postoji prostor za dodatno unapređenje stanja u oblasti borbe protiv nasilja u porodici, kao i kroz punu implementaciju Konvencije Savjeta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i porodičnog nasilja - Istanbulske konvencije, čija je Crna Gora potpisinica. Na ovim izmjenama, koje će biti inicirane u narednoj, 2019. godini, MUP će raditi u partnerstvu sa Ženskom političkom mrežom, koja okuplja predstavnice 16 političkih partija iz vlasti i opozicije, i uz podršku UNDP. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova je i ovom prilikom pokazalo otvorenost za konstruktivne predloge za unapređenje stanja u oblasti porodičnog nasilja.

Da MUP pridaje veliki značaj ovim temama govori i činjenica da je početkom godine formiran i Operativni tim za borbu protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama, koji u svom multidiciplinarnom pristupu, učešćem članova iz redova nadležnih institucija i nevladinog sektora, već postiže dobre rezultate. U prilog posvećenosti institucije sprečavanju, a naročito prevenciji nasilničkog ponašanja u porodici i među djecom školskog uzrasta, govori i činjenica da je MUP nedavno potpisao i Memorandum o saradnji sa Udruženjem „Roditelji“, kako bi se pružila puna podrška stvaranju društvenog ambijenta sa nultom tolerancijom na nasilje.

MUP će kroz sve ove aktivnosti, ali i kroz edukativne kampanje koje će u narednom periodu sprovoditi u crnogorskim vrtićima i školama, nastojati da utiče na podizanje svijesti javnosti o štetnosti bilo kojeg oblika nasilja u crnogorskom društvu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније