Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: R.P. ]

15. 11. 2018. 10:30   >>  10:09

KOTORSKI DPS

Vlasti su bitniji koalicioni od interesa građana

Predsjednici Skupštine Kotor važniji su koalicioni dogovori nego interesi građana, a istovremeno je svjesna činjenice da je koalicija u ovom gradu pred potpunim sunovratom i da dogovora unutar koalicije odavno nema jer preovladavaju različiti sitni interesi, saopšteno je iz Opštinskog odbora DPS-a Kotor.

Razlog za ovakav stav vide u načinu sazivanja nove sjednice Skupštine lokalnog parlamenta, koja kako kažu nije mogla biti sazvana dok prethodna sjednica nije završena.

"Član 40 Zakona o lokalnoj samoupravi, propisuje da se sjednice skupštine opštine sazivaju po potrebi, a najmanje jednom u tri mjeseca. Skupštine opštine rade na sjednicama, a ne po sazivima kao državni parlament, te nije moguće zakazati novu sjednicu prije završetka sjednice koja je u toku", navodi se u saopštenju DPS-a Kotor.

Iz ovog Odborničkog kluba poručuju da, kao ni ostali odbornički klubovi koji participiraju u radu lokalnog parlamenta, nijesu dobili očekivano obavještenje o nastavku 16. sjednice, pa da shodno tome nije bilo moguće zakazati 17. sjednicu, a sve u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, Statutom opštine i Poslovnikom o radu Skupštine.

"Razloge za neodržavanje nastavka započete sjednice od 15.maja 2018. godine predsjednica Skupštine nalazi u dopisu predsjednika Jokića kojim isti obavještava skupštinu da povlači sve preostale tačke dnevnog reda. Naravno da predsjednik nije mogao da utiče na institute odborničkih pitanja i odgovora koje postavljaju zainteresovani odbornici i tek nakon što bi se ta tačka dnevnog reda iscrpila stvorili bi se uslovi za zaključenje rada na 16. sjednici Skupštine i omogućilo zakazivanje 17. sjednice", ocjenjuju u kotorskom DPS-u.

Kažu da je predsjednica Skupštine upoznata sa činjenicom da je započetu sjednicu u skladu sa članom 71 Poslovnika skupštine trebalo nastaviti najkasnije u roku od 15 dana od dana kada je prekinuta na zahtjev odborničkog kluba Demokrata, ali da se nije, kako tvrde, udostojila da poštuje Zakon, Statut i Poslovnik i pozove predsjednike odborničkih klubova na konsultacije, te nakon toga odredi datum nastavka skupštine i utvrdi ima li uslova – kvoruma za održavanje iste.

"Nasuprot tome, ona preuzima nadležnosti skupštine obavještavajući predsjednika da “nije u mogućnosti održavanje lokalnog parlamenta zbog razloga objektivne prirode, te da su isti više nego poznati” i “moli da postupi po ovlašćenjima u skladu sa članom 59 Zakona o lokalnoj samoupravi”. Očigledno da su predsjednici Skupštine važniji koalicioni dogovori u odnosu na interese samih građana, pritom, duboko svjesna činjenice da je koalicija u Kotoru pred potpunim sunovratom i da dogovora unutar koalicije odavno nema jer preovladavaju različiti sitni interesi", zaključuje se u saopštenju OO DPS Kotor.

Stoga su, kako navode u saopštenju, građani Kotora više nego svjesni zastoja u funkcionisanju lokalne samouprave, nerealizovanja strateških planova i pravnog nasilja koje iz dana u dan sve više eskalira.

"Predsjednik Opštine je protivzakonito preuzeo ovlašćenja i nadležnosti Skupštine opštine propisanih Statutom i Poslovnikom, te donio niz odluka koje se odnose na finansiranje pojedinih segmenata lokalne samouprave pritom zanemarujući činjenicu da raspolaganje novcem svih građana Kotora se može vršiti samo u skladu sa usvojenim finansijskim planovima od strane lokalne skupštine za pojedine budžetske korisnike" poručuju iz kotorskog DPS-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније