Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

13. 11. 2018. 17:21   >>  14. 11. 2018. 08:30 1

PREDSTAVLJEN DOKUMENT EK

Orav ne vjeruje da će EU aktivirati klauzulu balansa

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici Aivo Orav ne vjeruje da će biti upotrebljena klauzula balansa kada je Crna Gora u pitanju jer je, kako je ocijenio, to instrument koji je posljednja mjera koji EU može da koristi u određenom trenutku.

Orav je danas predstavio Radni dokument Evropske komisije o stanju u poglavljima 23 i 24 u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, ocijenjeno je da je Crna Gora bilježi kontinuirani napredak u refomi zakonodavstva i izgradnji institucija, ostvarivši inicijalni bilans rezultata u oblastima borbe protiv korupcije na visokom nivou, organizovanog kriminala, pranja novca i privremenog oduzimanja imovine, uz ograničene rezultate u nekim drugim oblastima.

On je rekao da dokument pokazuje iznijansiranu sliku.

"Borba protiv organizovanog kriminala pokazuje bolje rezultate nego u prethodnim godinama, dijelom usljed jačanja policijske saradnje sa državama članicama EU. Crnogorska policija je učestvovala u jednom broju međunarodnih policijskih operacija visokog profila, koje su rezultirale hapšenjima članova kriminalnih grupa i zapljenama značajnih količina droge“", rekao je Orav.

On je istakao da reforma pravosuđa dala određene rezultate, poput organizacije nacionalnih konkursa i redovnog ocjenjivanja tužilaca i sudija, ali da izazovi ostaju posebno u odnosu na efikasnost, racionalizaciju, sprovođenje informacione i komunikacione strategije i jačanje disciplinskih i etičkih standarda sudija i tužilaca.

"I dalje je prisutna zabrinutost u pogledu stanja medijskih sloboda. Bila su četiri napada na novinare u ovoj godini a najteži je bio na novinarku Vijesti Oliveru Lakić, čiji počinioci još nijesu identifikovani", rekao je Orav.

Kako je kazao, u narednom periodu, biće važno da Crna Gora ponudi uvjerljive rezultate, posebno u oblastima koje su označene kao predmet zabrinutosti.

Kako je rekao, Evropska unija je pitanje slučaja Marović pominjala u svim izvještajima i to pitanje jeste razlog za zabrinutost. "Nećemo pominjati pojedinačne predmete ali pratimo razvoj događaja sistematično", rekao je Orav.

Prepoznate aktivnosti crnogorskih institucija

Pregovarač za 23. i 24. poglavlje i generalna direktorica u Ministarstvu pravde Marijana Laković navela je da je Evropska komisija prepoznala sve one aktivnosti koje su crnogorske institucije preduzimale u cilju unapređenja vladavine prava, odnosno podizanja kvaliteta i sigurnosti naših građana.

"Kada je u pitanju prevencija korupcije prepoznate su aktivnosti Agencije za sprecavanje korupcije. Na osnovu misljenja Agencije u ovoj godini 53 javna funkcionera podnijela su ostavke na funkcije što je za 16 više nego u prošloj godini", kazala je Laković.

Kako je rekla, Agencija je sprovela i niz aktivnosti u dijelu finansiranja političkih partija i Izbornih kampanja za predsjedničke i lokalne izbore.

Prema njenim riječima, uspostavljanje neposredne saradnje sa Eurojustom, posredstvom državne tužiteljke za vezu doprinijelo je efikasnom postupanju u krivičnim predmetima sa međunarodnim elementom.

"Nijesu ostale nezapazene ni najnovije akcije Uprave policije koje su posljedica dobre saradnje sa EUROPOLom i INTERPOL om kao i državama članicama koje su dovele do vidljivih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala, odnosno do hapšenja članova kriminalnih grupa, i značajnih zaplijena narkotika", rekla je Laković.

U dokumentu je, dodala je, prepoznat i bilans ostvarenih rezultata u borbi protiv korupcije na visokom nivou, zatim pranja novca, kao i privremeno oduzete imovine, što je posljedica dobre saradnje Uprave policije i pravosudnih institucija.

"Kada je u pitanju oblast diskriminacije prepoznate su aktivnosti Vlade usmjerene na promociju prava LGBT osoba. Parada ponosa je zakazana za 17. novembar u Podgorici. Zakon o građanskom partnerstvu je u fazi izrade", kazala je Laković.

Prema njenim riječima, Zakon o međunarodnoj i privremenoj zaštitu stranaca počeo je sa primjenom od 1. januara, što se poklopilo sa povećim prilivom migranata u Crnoj Gori, peko obalske rute.

Ona je ocijenila da tim zakonskim rješenjima MUP je preuzeo sve obaveze oko upravljanja migracijama, uključujući i smještajne kapacitete koji su do 1. januara bili u nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Do hapšenja Marovića, Ministartsvu ruke vezane

Laković je, upitana da pojasni proceduru hapšenja u slučaju Marović rekla da bi beogradski Interpol trebao da obavijesti podgorički o hapšenju Marovića, kako bi se nakon toga pokrenuli mehanizmi međunarodne pravne pomoći crnogorskog Ministarstva pravde.

"Do tog momenta nama su ruke vezane. Ministarstvo pravde nema u ovoj fazi nikakve ingerencije po pitanju Marovića", pojasnila je Laković.

Laković je upitana da prokomentariše slučaj sina Miloša, sina svetozara Marovića i to što on izbjegava izvršenje krivične sankcije rekla da je on srpski državljanin i pitanje njegovog izručenja je u rukama Srbije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније