Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ Mina ]

13. 11. 2018. 15:25   >>  15:09

PRVA SJEDNICA

Za sedam dana odrediće model rada Odbora

Članovi Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva treba u roku od sedam dana da predlože model i dinamiku rada tog tijela, dogovoreno je danas na prvoj sjednici Odbora.

Generalni sekretar Skupštine je predložio da sekretar Odbora bude Vlatko Šćepanović. Odbor je zadužio sekretara da u kratkom roku formira Sekretarijat.

Zadužili su Sekretarijat Odbora da pripremi i uputi dopise za OEBS, ODIHR i Evropsku komisiju.

Dogovoreno je da se odmah upute javni pozivi za predstavnike nevladinog sektora (NVO) i akademskoj zajednici za pridružene članove, a da se pripremi Javni poziv zainteresovanoj javnosti za dostavljanje predloga i sugestija u odnosu na zadatke i ciljeve Odbora.

Predsjednik Odbora, Branimir Gvozdenović, članovima je dostavio dokumentaciju, odnosno predlog podjele zaduženja i kazao da mu nije cilj da danas donesu konkretna rješenja već da poslanici to razmotre i daju svoje sugestije.

On je predložio je da, zbog obima posla koji imaju, budu formirane i radne grupe ili pododbori u kojima bi bili predstavnici opozicija i pozocije, nevladinog sektora i eksperti kako bi efikasno mogli da rade na zakonskim rješenjima.

Gvozdenović je rekao da je plan da u radu tih pododbora učestvuju i poslanici koji nijesu članovi tog tijela.

On je predložio da se svim zaposlenim u Skupštini uputi poziv da iskažu zainteresovanost za učešće u radu Sekretarijata.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević, rekao je da Odbor nije dobro počeo sa radom. „Ovo shvatite kao predsjedavanje Odborom, a ne dijeljenje zadataka i lekcija članovima tijela“, rekao je Konjević Gvozdenoviću.

Konjević je kazao da ne vidi potrebu da bude član Odbora ako se bez bilo kakvih konsultacija dostavljaju predlozi odluka, sastav pododbora, ko će njima predsjedavati, koje su teme i konkrente aktivnosti.

„Ovo narušava Odluku koju smo donijeli, a to je da o nečemu odlučujemo konsenzusom i pripremamo materijale koji trebaju ovdje da budu“, rekao je Konjević.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Predrag Bulatović, rekao je da želi da vjeruje da je dostavljeni materijal podsticaj da u narednih nekoliko dana naprave analizu i dođu do rješenja.

On je rekao da se DF zalaže za intezivan rad i da su spemni, ako treba, da rade svakodnevno. Bulatović je rekao je prema Odluci, na osnovu koje je formiran odbor, postoji mogućnost konstituisanja pododbora i da je to prihvatljivo.

„Mislim da je preveliki broj pododbora i da nije dobro napravljena raspodjela , da mormao neka rješenja da uradimo. DF će dati konkretan predlog i konsultovati se sa kolegama iz opozicije da bi zajedno izašli sa odgovarajućim predlogom", rekao je Bulatović.

Poslanik Socijaldemokrata, Boris Mugoša, rekao je da članove Odbora očekuje konstruktivan i ozbiljan rad.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније