Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

12. 11. 2018. 13:10   >>  21:19 21

140 GODINA

Berlinski kongres prekretnica u istoriji CG

U Rektoratu Univerziteta Crne Gore proslavljeno je 140 godina od priznanje naše države na Berlinskom kongresu. Taj događaj je, kako je naglašeno, predstavljao prekretnicu u istoriji Crne Gore.

Međunarodno priznanje državnog subjektiviteta Crne Gore najvažnija je tekovina Berlinskog kongresa, ocijenjeno je na svečanosti koja je organizovana.

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević kazao je da je Berlinski kongres predstavljao prekretnicu u istoriji Crne Gore, dajući snažan pečat i oblikujući njenu političku, ekonomsku, kulturnu i ukupnu društvenu stvarnost.

"Najvažnija tekovina Berlinskog kongresa je međunarodno priznanje državnog subjektiviteta Crne Gore, izvojevano nakon viševjekovne borbe na ovim prostorima“, ocijenio je Drljević.

Reformama zavrijedili poštovanje

Kako je naveo, 140 godina kasnije Crna Gora je, članstvom u NATO-u, stala rame uz rame sa evropskim i svjetskim silama.

"Takođe, na sigurnom je i odličnom putu da postane sljedeća punopravna članica Evropske unije (EU)“, dodao je Drljević.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je opsežnim reformama na unutrašnjem, i dosljednom politikom na vanjskom planu, zavrijedila poštovanje međunarodne zajednice i osnažila partnerstvo sa najrazvijenijim zemljama svijeta.

"Zato danas s ponosom obilježavamo ovaj jubilej, na simboličan način, sadnjom 140 sadnica koje su podsjetnik na gotovo vijek i po trajanja našeg istorijskog, civilizacijskog i kulturnog uspona“, naveo je Drljević.

Kako je kazao, tim činom potvrđuje se i opredjeljenje ekološke države i ukazuje na važnost očuvanja prirode.

"To je jasno opredjeljenje Vlade. Zato, sadnjom 140 sadnica, želimo na simboličan način da pokažemo da smo, kroz zaštitu i unaprjeđenje životne sredine, snažno posvećeni unaprjeđenju kvaliteta života naših građana“, poručio je Drljević.

Rektor UCG Danilo Nikolić kazao je da su se danas okupili da akcijom simboličnog sađenja 140 sadnica afirmišu crnogorsku istoriju, državotvornu tradiciju i slobodarski duh.

"Kao i da promovišemo društveno odgovorno ponašanje prema prirodnoj baštini, životnoj sredini i budućim generacijama“, dodao je Nikolić.

CG obnovom državnosti preuzela odgovornost

On je kazao da je, obnovom državnog suvereniteta 2006. godine, Crna Gora preuzela odgovornost za svoju budućnost i izabrala proevropski put demokratsje i ekonomske emancipacije.

"Braneći istorijsko pravo na nezavisnost, čast i dostojanstvo, njegujući dobrosusjedske odnose, multietnički sklad i toleranciju, i gradeći moderno društvo kroz konstruktivnu saradnju sa EU, Crna Gora je zavrijedila poštovanje i podršku međunarodne zajednice i stekla prijatelje u cijelom svijetu“, rekao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, UCG kroz razvoj ljudskog i intelektualnog kapitala, kao najznačajnijeg resursa budućnosti, ponosno ističe svoju ključnu ulogu i odgovornost.

"Da stvara cijenjene akademske građane, društveno odgovorne pojedince i produktivne generacije, koje će osigurati demokratski razvoj i ekonomski prosperitet crnogorskog društva i države“, istakao je Nikolić.

Direktor istorijskog instituta, Radoslav Raspopović, kazao je da je Berlinski kongres jedan od najznačajnijih ikad održanih u Evropi, i jedan od najkrupnijih događaja istorije slovenskih država, posebno Crne Gore i Srbije, kao i Bugarske i Rumunije.

"Na njegovim odlukama utemeljen je jedinstven datum u istoriji državnosti Crne Gore, i definitvno riješeno pitanje njenog međunarodnog statusa“, rekao je Raspopović.

Kako je naveo, krupan istorijski značaj Berlinskog kongresa i nezavisan međunarodni status koji je Crna Gora na njemu dobila, bili su dovoljan naučni motiv da se 140. godišnjica obilježi jedinstvenom izložbom sa kojom je javnost prvi put upoznata 21. septembra.

"Počastvovani smo činjenicom da je vizuelno predstavljanje tako značajnog segmenta evropske i crnogorske istorije održano u godini u kojoj obilježavamo 70. godišnjicu postojanja Istorijsdkog instituta Crne Gore“, dodao je Raspopović.

Svečanosti u Rektoratu UCG su prisustvovali predsjednik Skupštine Ivan Brajović, premijer Duško Marković, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav, kao i predstavnici diplomatskog kora

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније