Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

10. 11. 2018. 14:33 >> 14:29
5

ABAZOVIĆ SAOPŠTIO

Tražili pomoć od poslanika EP zbog devastacije Tare

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović saopštio je na sastanku sa poslanikom u Evropskom parlamentu Tomasom Vejsom, da se Crna Gora suočava sa velikim ekološkim incidentom, devastacijom rijeke Tare. Abazović je učestvovao na Centralnom evropskom okruglom stolu koji se tradicionalno svake godine održava u Beču u organizaciji Zelenih Evrope. Pozvao je poslanike EP da pomognu Crnoj Gori.

"Crna Gora se trenutno suočava sa još jednim velikim ekološkim incidentom. Rijeka Tara, biser Evrope počela je da se devastira. Molim vas da nam pomognete, da se uključite kao što je to bilo u slučaju ulcinjske Solane. Mi smo država koju su pivatizovali tajkuni na vlasti i samo intenacionalizacijom problema, zajednički možemo zaštiti naša nacionalna i evropska dobra“, istakao je Abazović.

Abazović i Vejs razgovarali su u Beču na temu ekološke krize na Tari o čemu ga je predsjednik URE otvorenim pismom ranije obavijestio.

Abazović i generalni sekretar te partije Mileta Radovanić učestvovali su na Centralnom evropskom okruglom stolu koji se tradicionalno svake godine održava u Beču u organizaciji Zelenih Evrope.

Na okruglom stolu bile su prisutne brojne zvanice, poslanici EP, predstavnici zemalja EU, njihovih institucija kao i gosti iz zemalja Zapadnog Balkana.

Neke od tema koje su tretirane je nova strategija sa kojom će se nastupiti na narednim izborima za Evropski parlament, strategija socijalne politike kao i pitanja slobode medija i borbe protiv korupcije.

Abazović je u svom izlaganju posebno potencirao ekološki incident sa rijekom Tara i pozvao sve strukture da se uključuje u rješavanje tog problema.

Učesnike je upoznao i sa trenutnom političkom situacijom i izazovima sa kojima se crnogorsko društvo susrijeće.

Tu je posebno istakao problem korupcije, loše izborne zakone, stepen slobode medija, napade na novinare i devastiranje ekološkog bogatstva Crne Gore, što su prisutni propratili gromoglasnim aplauzom.

„Nije dovljno što će par rečenica u sledećem Izvještaju o progesu tretirati ovo pitanje, time se ništa neće promjeniti. EU mora shvatiti da ne smije zbog stabilokratije na Balkanu žrtvovati demokratiju, jer na taj način rizikuje da izgubi i jedno i drugo. Mi želimo da budemo u evropskoj porodici i da dostignemo standarde, ali nam je na refomskom putu potrebna vaša iskrena pomoć i iskustvo. Siguran sam da ćemo dostići cilj i da će Evropa i Crna Gora prevazići sve aktuelne izazove, te da ćemo se zajedno radovati uspjesima svih država. To je ideja ujedinjene i solidarne Evrope – zaključio je predsjednik URA.“

Tokom posjete Beču, delegacija GP URA boravila je u „kući Evropske unije“ gdje je održan panel na temu evropske solidarnosti.

Tokom sastanka predsjednik GP URA je u bilateralnom susretu razgovarao i sa Monikom Vana, poslanicom u EP o političkoj situaciji u Crnoj Gori i načinima kako posalnička grupa Zelenih u Evropski parlamentu može pomoći u njihovom rješavanju.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније