Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

10. 11. 2018. 07:55 >> 10:28
2

APATURAJ OCJENJUJE

Stabilnost regiona nije stoprocentna

Zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbjednosnu politiku Džejms Apaturaj izjavio je da stabilnost Zapadnog Balkana još nije obezbjeđena, da postoje izazovi i trenja i da NATO u tom smislu želi da pomogne. Iz ugla NATO, Rusija, međutim, spovodi ozbiljan i stalni proces za destabilizaciju atlantske bezbjednosti, kaže Apaturaj.

"Pokušavamo da pomognemo zemljama regiona da ostvare svoje ciljeve, bez obzira da li je to članstvo u Alijansi ili ne, ali želimo sa svima da sarađujemo", rekao je Apaturaj i ocijenio da stabilnost zapadnog Balkana nije stoprocentno čvrsta.

Govoreći na 6. NATO nedjelji u Beogradu je naveo da je Zapadni Balkan oduvjek bio region od strateškog značaja, da je politički značaj regiona porastao posljednjih godina, te da NATO želi da doda energiju i podsticaj da bi zemlje regiona ostvarile svoje ciljeve, kakvi god da su.

"Neke zemlje žele da uđu u NATO, mi to podržavamo, neke ne žele. Srbija je jedna od njih, to poštujemo, ali želimo više praktične saradnje i više političkog dijaloga i razumevanja i zato ulažemo u to,” rekao je Apaturaj.

Apaturaj je rekao da Srbija ima dobre odnose i sa Rusijom i sa NATO i da to ne predstavlja problem, ali je ocenio da srpska javnost nije upoznata koliko bi trebalo o saradnji sa alijansom, zajedničkim vježbama, naučnim programima, učešću pripadnika Vojske Srbije u međunarodnim misijama.

Važno je ne prikazivati NATO u negativnom svjetlu. 

Iz ugla NATO, Rusija, međutim, spovodi ozbiljan i stalni proces za destabilizaciju atlantske bezbjednosti, kaže Apaturaj.

Od velikih vojnih vežbi, invazije Ukrajine i aneksije Krima, ruskih trupa i u Gruziji i Moldaviji, trovanja političkih protivnika, sajber i internet napada, te grubog narušavanja sporazuma o kontroli naoružanja, naveo je on.

"Imamo veliku listu problema sa Rusijom sada. To takođe komplikuje situaciju za naše saveznike, posebno u Baltičkoj i Crnomorskoj oblasti i na Zapadnom Balkanu,”rekao je Apaturaj.

Apaturaj je na pitanje da li NATO u svojim operacijama angažuje vojske zemalja koje nijesu članice UN, odnosno da li će u nekom momentu "nastajuća vojska" na Kosovu biti saveznik NATO u operacijama, rekao da je kao portparol alijanse naučio da ne treba da odgovara na pitanja koja počinju sa "šta bi bilo" i istakao da NATO posmatra dešavanja na Kosovu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније