Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: M.M ]

09. 11. 2018. 15:06 >> 14:43

CETINJSKI FORUM

Na vrijeme početi izborne reforme

Izborne reforme moraju da budu održive, a ne jednokratne i da počivaju na širokim konsultacijama, ocijenjeno je na Cetinjskom parlamentarnom forumu.

Šef odjeljenja za izbore ODIHR-a, Aleksandar Šlik, rekao je na panelu „Unaprješnje izbornih zakona i saradnja sa međunarodnim organizacijama", da posmatranje izbora nije sam po sebi cilj, već da bi vidjeli kako mogu da unaprijede taj proces.

„Nema savršenih izbora. Međutim, znamo da su svaki izbori mogu unaprijediti i najbolje je da se popravlja krov dok sija sunce i treba raditi neophodne izmjene na vrijeme“, istakao je Šlik.

On je rekao da preporuke daju na dvije osnove - na osnovu faktičkih posmatranja i postojećih standarda u toj oblasti, odnosno upoređuju realnost naspram teorije.

„Izbori nijesu samo tehničko pitanje. Njih možemo posmatrati može se posmatrati kao politički proces ili kao proces primjene zakona“, rekao je Šlik.

Kako je istakao, izobrni proces važan je sa političkog apekta i zato treba puno vremena, komprimisa i konsenzusa.

Prema riječima Šlika, izborni zakoni se ne tiču samo slova na papiru, već određuju kako funkcije funkcionišu i da zato institucije ne bi smjele da dozvole da ih preduzmu većine jer pripadaju svima.

Šlik je kazao da politički lideri imaju odgovornost kada je u pitanju regulrano obavljanje izbora, a na strani opozicije je da učestvuju u reformi procesa.

"ODIHR ne može da se direktno uključuje u izborne zakone i ne može da piše zakone, jer zna da će se jednog dana vratiti i pratiti izbore, ali možemo da podijelimo komaprativna znanja, koje promjene su bile dobre koje ne. Bitno je da te reforme budu održive, a ne jednokratne i da počivaju na širokim konsultacijama“, istakao je on.

Šlik je kazao da treba vremena i političke volje da se nađe komprimis, ali to je jedini način da se naprave održive reforme izbornog sistema.

On je dodao da izborne reforme moraju da imaju temeljna polazišta i jasne rokove za implementaciju, kao i da sa njima treba početi odmah nakon izbora.

Šlik je kazao da je ODIHR spreman da pomaže i objasnio da dolaze na poziv država članica.

Direktor Venecijanske komisije, Tomas Markert, rekao je da dermokratija ne može da postoji bez slobodnih i fer izbora, ali izbori ne mogu da stvore perfektnu demokratiju.

Kako je ukazao, mišljena Venencijanske komisije dobijaju samo države, daju svoje mišljenej i to rade na osnovu izvještajaj posmatračkih misija.

Poslanik hrvatskog Sabora, Peđa Grbin, kazao je da je svaka od država regiona posebna i da nešto što funkciniše u Hrvatskoj ne bi funkcionisalo u Crnoj Gori.

„Bitno je da prije nego pripremamo izvorne zakone dobro proučimo šta rade susjedi i pokušamo primijeniti na način da odgovara problemima i potrebama Hrvatske, Crne Gore ili neke druge države. Direktno kopiranje rješenja može nas dovesti do problema“, istakao je Grbin.

Poslanik parlamenta Srbije, Neđo Jovanović, kazao je da ne postoji idelan izborni sistem i da u svakom od njih treba tražiti dobre i eliministai negativne strane, koje smanjuju demokratski kapacitet.

Kako je rekao, u budućem periodu treba razmišljati u pravcu uvođenja mješovitoog sistema, odnosno perosnalizovano-proircionalnog koji bi uvažavao standarde i većinskog i proporcionalnog izbornog sistema.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније