Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

08. 11. 2018. 19:43   >>  22:31 63

OSUDE SKUPA

Poruka iz Budve više prijetnja Srbima nego Crnoj Gori

Ujedinićemo srpske zemlje i osloboditi srpsko more - ta poruka srpskog istoričara Aleksandra Rakovića, sa sinoćne budvanske proslave stogodišnjice oslobođenja Boke kotorske i ujednjenja, naišla je na oštru osudu vlasti ali i pojedinih opozicionih partija u Crnoj Gori. Poruke koje su se čule na skupu “Pokoljenja djela sude”, kako smatraju u nekim opozicionim partijama su, promašene i retrogradne, i nijesu ozbiljna prijetnja Crnoj Gori, ali jesu srpskom narodu i u Crnoj Gori i u regionu.

“Ujedinićemo srpske zemlje i oslobodićemo srpsko more”, poručio je sinoć istoričar Aleksandar Raković.

Takve poruke, kaže predsjednik Skupštine Ivan Brajović, toliko su promašene i retrogradne, da izazivaju sažaljenje ozbiljnih ljudi. Govoriti na takav način o državi koja je nezavisna i samostalna, članici NATO-a i prvoj sljedećoj članici EU, nezapamćeno je, kaže, i neobjašnjivo. 

“Možda bi najbolje bilo da se to samo prećuti, jer gotovo da je sramota što se to dešava u našoj državi."Te priče, saopštene neposredno ili putem video poruka, govore o promašenosti onih koji to izgovaraju, govore da su oni zarobljeni u nekom davnom prošlom vremenu, a Crna Gora je toliko snažna da nikad neće dozvoliti ono što se desilo prije jednog vijeka", saopštio je predsjednik skupštine Ivan Brajović.

I u DPS-u takve poruke ocjenjuju, kako kaže Miloš Nikolić, sramnim. Uz to, ističu, da je na skupu izrečen, kako je naveo, rekordan broj falsifikata. Korisno je, dodaje, da su građani mogli da vide šta je alternativa aktuelnoj vlasti. 

“Ne samo što smo imali jednu surovo ogoljenu politiku DF-a na vidjelu. To je nešto na šta smo navikli, već smo prvi put zaista imali i dokaz onoga na šta smo upozoravali - da je Demokratska CG, makar na njenom ideološkom fonu, apsolutno na fonu politike DF-a i samo na taj način možemo tumačiti prisustvo predsjednika Opštine BD Dragana Krapovića i poslanika Mijomira Pejovića na tom skupu", kaže Miloš Nikolić iz DPS-a.

Krapović je, međutim, poručio, da na tom skupu nije predstavljao ni partiju, ni budvansku opštinu, već sebe lično. Njegovo prisustvo osudili su i njegovi koalicioni partneri iz Budve, a sve njih zajedno osudili su iz opštinsog odbora DPS-a navodeći da je sinoćni skup ogledalo budvanske vlasti, te da ih naknadno posipanje pepelom nikuda ne vodi. Lidera Demokrata nije novinarima odgovorio šta misli o Krapovićevom prisustvu proslavi, ali jeste šta misli o moru. 

“More je bilo, more jeste i more će biti uvijek crnogorsko”, poručio je Aleksa Bečić iz Demokratske Crne Gore.

Poruke iz Budve, za lidera SDP-a su, kako kaže, promašena i gubitnička politika koja nije ozbiljna prijetnja Crnoj Gori. Jeste, međutim, srpskom narodu i u CG i u regionu. 

“Mislim da je to poruka kojom treba da se zamisle prvo predstavnici tog naroda koje su ime tamo zborili, budućnost i srpskog naroda je i CG kao njihova zemlja, a brutalno negiranje, šovinizam i sve su politike koje smo mi već poraz" saopštio je Ranko Krivokapić iz RANKO KRIVOKAPIĆ iz SDP-a.

Skupu u Budvi prisustviovao je Goran Danilović iz Ujedninjene Crne Gore. Za njega jključna poruka to da se kako j rekao, ne zaboravi žrtva onih koji nijesu morali, ali su ipak prije 100 godina odlučili da se bore za slobodu prostora u kojem su živjeli.

“A što se mene lično tiče - ja ću u CG biti srećan kada naše more bude naše more, kada bude i srpsko u mjeri koliko na njemu ima živih Srba i kada CG naša CG bude i srpska u mjeri u kojoj je zaista građanska, pa samim tim pripada i narodu ili narodima koji u njoj žive”, kaže Goran Danilović iz Ujedinjene Crne Gore.

Sinoćna proslava stogodišnjice oslobođenja Boke kotorske i ujednjenja, počela je intoniranjem pjesme "Onamo 'namo".

Tanja Perović, RTCG

 

 

Пратите нас на

Коментари63

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније